Organizátori hudobných podujatí budú zoznam hudby nahlasovať až dvakrát

TASR
26.4.2015 09:59

Organizátori verejných kultúrnych podujatí budú musieť nahlasovať zoznam hudobnej produkcie dvakrát. Počíta s tým nový autorský zákon, o ktorom bude na májovej schôdzi rokovať parlament.

Organizátori hudobných podujatí budú zoznam hudby nahlasovať až dvakrát
ČTK

Pred akciou aj po akcii

Zákon zavedie oznámenie po skončení podujatia všetkých použitých hudobných diel, teda toho, čo na podujatí skutočne odznelo. V súčasnosti sa podľa generálneho riaditeľa sekcie autorského práva ministerstva kultúry Antona Škreka nahlasuje iba oznámenie pred akciou. Po novom tak organizátori spravia pred aj po akcii.

"Po skončení podujatia povedia organizátori, ktoré skladby z plánovaného zoznamu použili a zaplatia iba za tie, ktoré sú chránené. Čiže paradoxne ako keby sa zdvojnásobila administratívna záťaž, ale sleduje sa ňou zreálnenie platieb iba za to, čo bolo použité," priblížil Škreko.

Nechránené diela sa nebudú nahlasovať

Organizátori podujatí však budú oslobodení od povinnosti nahlasovať diela nechránené. Bude teda v ich kompetencii a na ich zodpovednosti, aby riadne rozpoznali chránenú a nechránenú hudbu použitú na ich akcii. Úplný playlist všetkých skutočne predvedených chránených hudobných diel s uvedením ich názvu a údajov o autorstve predložia príslušnej organizácii kolektívnej správy pre potreby vystavenia faktúry.

K organizáciám kolektívnej správy patrí Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) pre práva k hudobným dielam; autorská spoločnosť LITA; nezávislá spoločnosť výkonných umelcov, výrobcov zvukových a zvukovo-obrazových záznamov SLOVGRAM; ochranné združenie interpretov Slovenska (OZIS) či Slovenská asociácia producentov v audiovízii (SAPA).

Ako dodal Škreko, suma z vystavenej faktúry musí byť adresne vyplatená. "Takže playlist je dôležitý aj preto, aby sa vedelo, kto bol hraný a komu sa majú peniaze prerozdeliť. Ale to už je rovina autorov, nositeľov práv," poznamenal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok