Otázka Mistralov zostáva otvorená, Hollande s Putinom sa stále nedohodli

SITA
25.4.2015 12:22

Francúzsko tvrdí, že Rusko nesplnilo podmienky. Paríž kritizoval aj postoj Moskvy ku konfliktu na Ukrajine. Hollande však priznal potrebu vrátenia peňazí za prípadné porušenie zmluvy.

Otázka Mistralov zostáva otvorená, Hollande s Putinom sa stále nedohodli
SITA/AP

Hovorili o dodaní aj vrátení peňazí

Francúzsky prezident Francois Hollande po rokovaní so svojim ruským náprotivkom Vladimirom Putinom v arménskom Jerevane potvrdil, že žiadne definitívne rozhodnutie vo veci odložených dodávok francúzskych bojových lodí Mistral Rusom nepadlo. Podľa jeho slov spolu hovorili o oboch možnostiach - dodaní plavidiel i vrátení peňazí.

Podľa ruských zdrojov sa však už iba doťahujú detaily návratu ruských prostriedkov zo strany Paríža. Hollande údajne ponúkol "prijateľné" riešenie v záujme "zachovania si tváre". Francúzsky líder ešte v stredu priznal potrebu vrátenia peňazí za prípadné porušenie dohody. Ako povedal, "ak nedodržíte dohodu, musíte vrátiť peniaze, a dodanie mistralov nie je možné".

Dohoda ešte z roku 2011

Francúzska vláda ešte v septembri oznámila, že pre nesplnenie podmienok vo svetle násilia na Ukrajine prvý Mistral s názvom Vladivostok nemôže do Ruska dodať. Moskva síce potvrdila, že je ochotná čakať, no následne varovala, že bude od francúzskej vlády žiadať peňažné odškodnenie.

Dohodu v hodnote viac ako miliardy eur uzavreli ešte v roku 2011. Tá sa stala historicky najväčšou transakciou medzi Ruskom a krajinou NATO od pádu Sovietskeho zväzu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok