Noční vlci vyrazili na spomienkovú jazdu, Nemci niektorým anulovali víza

SITA TA3 TASR
25.4.2015 22:30

Motorkári z ruského klubu Noční vlci vyrazili na jazdu z Moskvy do Berlína pri príležitosti 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny, napriek oznámeniu Poľska, že im neumožní vstúpiť na územie krajiny.

Ako obísť zákaz?

Približne 20 motorkárov vrátane členov klubu Noční vlci sa vydalo z ruskej metropoly s cieľom prejsť cez Poľsko, Slovensko a Česko do Nemecka. Do Berlína chcú doraziť 9. mája.

Zámery motorkárskeho klubu známeho nacionalistickými postojmi, ktorý podporil anexiu Krymu i proruských separatistov na východe Ukrajiny, vyvolali v Poľsku negatívne reakcie. Predsedníčka vlády Ewa Kopaczová označila ich akciu za "provokáciu".

Motorkári plánovali prejsť cez poľskú hranicu hromadne pri bieloruskom Breste. Po piatkovom poľskom oznámení líder Nočných vlkov Alexander Zaldostanov uviedol, že zákaz sa môžu pokúsiť obísť tak, že prekročia hranicu jednotlivo na rôznych miestach.

Zaldostanov: Cesta nie je provokáciou

Zaldostanov predtým plánovanú jazdu obhajoval voči kritike Varšavy. "Sme motorkári, neozbrojení, otvorení voči všetkým stranám," vyhlásil v rozhovore pre prokremeľskú televíziu Lifenews. Cesta podľa neho nie je provokáciou, ako to formulovala poľská vláda.

"Naša cesta je demonštráciou dôvery, nie sily. Chceme navštíviť hroby našich starých otcov, je to naša povinnosť," tvrdí motorkár známy pod prezývkou Chirurg, ktorý poľských predstaviteľov zároveň obvinil z "rusofóbie", informovala agentúra DPA.

Podľa klubu plánujú motorkári zastávky v Minsku, Breste, Vroclave, Brne, Bratislave, Viedni, Mníchove, Prahe, v meste Torgau a v berlínskej štvrti Karlshorst. Výzvu na zastavenie jazdy ruského motorkárskeho gangu podpísalo aj 75 slovenských a českých osobností.

"Motorkársky gang Noční vlci chce osláviť 70. výročie konca vojny v Berlíne. Chce ešte raz, 70 rokov po skončení vojny, symbolicky dobyť slobodný Berlín, slobodnú Varšavu, Prahu, Bratislavu," konštatovali vo výzve. Podľa signatárov však posolstvom motorkárov nie je porážka fašizmu, ale podpora expanzie ruského štátu do zahraničia.

Niektorým anulovali vstupné víza

Internetové vydania týždenníka Der Spiegel a denníka Bild s odvolaním sa na vládne zdroje v Berlíne informovali, že Nemecko anulovalo už udelené vstupné víza viacerým popredným predstaviteľom motocyklistického klubu.

V odôvodnení niektorých z anulácií sa konštatuje, že žiadatelia ich získali na základe nepravdivých faktov, v niektorých prípadoch ako turisti, pričom zatajili príslušnosť k Nočným vlkom.

Hovorcovia nemeckého ministerstva zahraničných vecí a spolkového ministerstva vnútra zdôvodnili opatrenia proti ruskej skupine v spoločnom vyhlásení: "Nedomnievame sa, že táto akcia poslúži posilneniu nemecko-ruských vzťahov. Je pre nás dôležité, aby výročie ukončenia druhej svetovej vojny prebehlo dôstojne. Dôrazne sa staviame proti akejkoľvek inštrumentalizácii nepredstaviteľného utrpenia obetí a odporu proti nacistickej nadvláde".

Slovenská polícia je pripravená zasiahnuť

Polícia monitoruje informácie o plánovanej trase ruského motorkárskeho klubu Noční vlci na území Slovenska. Uviedla to vedúca oddelenia komunikácie a prevencie Kancelárie prezidenta Policajného zboru Marianna Paulíková.

V prípade komplikácii budú príslušné zložky polície pripravené zasiahnuť. Viac informácii polícia nateraz neposkytla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok