Počet obetí zemetrasenia v Nepále rastie, Slovákov už kontaktovali

TASR ČTK SITA
26.4.2015 16:04

Počet potvrdených obetí mohutného zemetrasenia, ku ktorému došlo v Nepále, sa zvýšil na najmenej 2500.

Ľudia znova utekali

Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zasiahlo himalájsku krajinu krátko pred poludním a najviac postihlo hlavné mesto Káthmandu a okolité husto obývané údolie. Ďalšie otrasy šírili obavy aj v nedeľu, pri najsilnejšom dotrase s magnitúdou 6,7 ľudia znova utekali na otvorené priestranstvá.

Po novej sérii zemetrasení opätovne dočasne uzavreli letisko v Káthmandu, jediné medzinárodné letisko v Nepále. Podľa vyjadrenia policajného predstaviteľa boli dôvodom obavy z možných škôd na infraštruktúre.

EÚ poskytne tri milióny eur

Európska komisia poskytne Nepálu tri milióny eur ako núdzovú pomoc. "Zmobilizoval som všetky naše prostriedky na pomoc v núdzi ľuďom, ktorí prežili, a tiež úradom na riešenie následkov tejto tragédie," uviedol komisár pre humanitárnu pomoc Christos Stylianides.

"Najviac sú potrebné lekárske tímy a základné núdzové potreby," dodal eurokomisár a zároveň vyzval členské štáty , aby takisto poskytli pomoc Nepálu.

Pápež sa modlil za obete

Nemecká záchranárska organizácia a francúzska vláda oznámili, že vysielajú záchranné a humanitárne tímy do Nepálu. Organizácia I.S.A.R. uviedla, že do ázijskej krajiny odlieta skupina 52 humanitárnych pracovníkov - lekárov, špecialistov na hľadanie ľudí uväznených pod troskami a niekoľko skupín s pátracími psami.

Do Nepálu privezú aj mobilnú ošetrovňu. Podľa hovorcu organizácie je prioritou dostať sa na miesta postihnuté zemetrasením čo najskôr s cieľom nájsť ľudí, ktorí sú stále nažive.

Francúzska vláda uviedla, že vysiela do nepálskej metropoly Káthmandu 11 záchranárov a zdravotnícku pomoc. Francúzske ministerstvo zahraničných vecí sa skontaktovalo s 500 francúzskymi občanmi v oblasti, všetci sú v poriadku.

Pápež František na vatikánskom Námestí sv. Petra viedol modlitby za obete zemetrasenia a zranených v Nepále a okolitých krajinách. V závere bohoslužieb vyzval na pomoc pre ľudí, čo prežili. Vatikánsky štátny sekretár zaslal do Nepálu oficiálny sústrastný telegram, aby povzbudil záchranárov a utešil ľudí, čo prežili.

Lajčák poslal sústrastný telegram

Ministerstvu zahraničných vecí sa podarilo spojiť so 45 Slovákmi v Nepále. V krajine by malo byť 67 slovenských občanov, jedenásti z nich boli zaregistrovaní v systéme ministerstva, o zvyšných informovali rodinní príslušníci cez linku diplomatickej služby. Jedna osoba je hospitalizovaná.

"Nevyžiadali si asistenciu," povedal riaditeľ tlačového odboru MZV Peter Susko. V poriadku sú aj členovia expedície Makalu a expedície Annapurna.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák poslal do Káthmandu svojmu partnerovi Mahendrovi Bahadurovi Pandeyovi sústrastný telegram.

"S hlbokým zármutkom a ľútosťou som prijal správu o početných ľudských obetiach, množstve zranených a závažných materiálnych škodách spôsobených ničivými zemetrasením v Nepále. Prijmite, prosím, moju úprimnú sústrasť a prejavy solidarity s obyvateľmi Nepálu postihnutými touto tragickou prírodnou katastrofou," píše sa v telegrame.

Pomôže aj slovenská humanitárna organizácia

Poskytovať akútnu zdravotnú a psychosociálnu pomoc priamo v Nepále sa chystá slovenská humanitárna organizácia MAGNA. Pôjde najmä o pomoc deťom.

Operačná riaditeľka organizácie MAGNA Denisa Augustínová informovala, že najprv tam budú pôsobiť dva tímy po štyroch pracovníkoch - psychológovia, sociálni pracovníci a terapeuti. "Pomoc budeme poskytovať v nemocniciach a provizórnych centrách pre obete zemetrasenia," uviedla. Následne MAGNA zriadi aj špecializované miesta pre deti.

Tímy MAGNA v minulosti pomáhali po zemetrasení na Haiti, ničivom cyklóne v Mjanmarsku a na Filipínach i na hraniciach Kene a Somálska, v oblastiach postihnutých hladomorom.

Pomoc pre Nepál ohlásilo aj občianske združenie Človek v ohrození. Na pomoc obyvateľom vyhlásilo verejnú finančnú zbierku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok