Sopečný oblak z vulkánu Calbuco ovplyvnil aj leteckú dopravu

TA3 TASR
24.4.2015 21:37

Sopečný popol s čílskej sopky Calbuco sa rozšíril až do Argentíny. Miestne úrady v dôsledku hustého oblaku uzavreli hraničný priechod s Čile. Popol ohrozuje leteckú premávku

Obavy zo sopečného popola

Medzinárodná letecká doprava zaznamenala meškania, resp. rušenia letov pre obavy z oblaku prachu, ktorý vychrlila čilská sopka Calbuco. Štvrtková erupcia vytvorila prachový oblak, ktorý sa vzniesol do výšky 20 kilometrov. Vulkanický popol predstavuje pre lietadlá mimoriadne nebezpečenstvo, pretože jeho jemné čiastočky môžu poškodiť motory, upozornila BBC.

Oblak už v uplynulých niekoľkých hodinách obmedzil množstvo medzinárodných letov, pričom jedno lietadlo sa muselo vrátiť späť do Austrálie. Išlo o let spoločnosti Qantas QF27 do čilského Santiaga, ktorý sa po piatich hodinách musel otočiť a vrátiť do Sydney. Dôvodom pre prerušenie letu boli podľa hovorcu aerolínií práve obavy zo sopečného popola.

Letecké spoločnosti rušia lety

Do svojich odletových destinácií sa vrátili aj dva lety smerujúce zo Spojených štátov do Buenos Aires - jeden spoločnosti Delta Air Lines a druhý American Airlines.

Let francúzskych aerolínii Air France z Paríža do Santiaga prerušil cestu a pristál v brazílskom Sao Paule, ďalší stroj smerujúci do Buenos Aires skončil predčasne v Riu de Janeiro.

Evakuovali desaťtisíce ľudí

Vulkán Calbuco na juhu Čile sa prebudil k životu v stredu po 43 rokoch nečinnosti. Miestne úrady nariadili evakuáciu približne 45.000 ľudí.

Ďalšia erupcia nastala vo štvrtok v ranných hodinách a ďalšie sú pravdepodobné. Hustý oblak dymu zahalil niekoľko miest a obcí v Čile, ako aj oblasť nad Andami v susednej Argentíne.

Sopka Calbuco leží blízko turistami vyhľadávaného mesta Puerto Varas približne 1000 kilometrov južne od hlavného mesta Santiago. Je jednou z najaktívnejších sopiek v krajine. V Čile sa nachádza približne 90 aktívnych sopiek. Calbuco naposledy vybuchla v roku 1972.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok