Putinovi Noční vlci zrejme Berlín nedobyjú, Poliaci ich nepustia

ČTK TASR
24.4.2015 17:10

Noční vlci prah Poľska nakoniec neprekročia. Krajina im zakázala vstúpiť na ich územie.

Putinovi Noční vlci zrejme Berlín nedobyjú, Poliaci ich nepustia
SITA/AP

Zákaz vstupu

Poľsko zakázalo vjazd ruského motorkárského klubu Noční vlci do krajiny. Podľa hovorcu poľského ministerstva zahraničia to úrad oznámil ruskej ambasáde.

Dôvodom zákazu je údajne nedostatok informácií, ktoré motorkári uviedli o svojej ceste. Noční vlci chceli usporiadať jazdu z Moskvy cez Poľsko, Slovensko, Česko a Rakúsko. Konečnou zastávkou mal byť Berlín, kde si chceli pripomenúť víťazstvo sovietskych vojsk nad nacistickým Nemeckom pred 70 rokmi.

Ohlásená cesta skupiny, ktorá má blízko k ruskej hlave štátu Vladimirovi Putinovi, vyvolala veľký odpor v krajinách, ktorými mali motorkári prechádzať. Rôzni politickí predstavitelia a aktivisti občianskych združení ju označovali za provokáciu.

Petíciu podpísali tisíce ľudí

Mnohí Poliaci majú voči Rusku tradične nevraživý vzťah, čo v poslednej dobe posilnila aj situácia na Ukrajine, a tak sa hneď po oznámení jazdy objavili v Poľsku výzvy k odporu proti "ruským banditom". Petíciou, ktorou vyzývajú vládu k zákazu prejazdu, podpísali tisíce ľudí.

"Dôvodom k prijatiu tohto rozhodnutia bol nedostatok dôležitých a podrobných informácií, ktoré sa týkajú časového plánu pobytu skupiny v Poľsku, presné trasy prejazdov a nocľahov členov klubu," uviedol hovorca poľského ministerstva diplomacie Marcin Wojciechowski. Bez týchto informácií nešlo podľa nich zaistiť bezpečnosť v krajine.

Ruská strana naviac poskytla informáciu o zámere motorkárov prejsť cez Poľsko menej ako týždeň pred plánovaným začiatkom cesty, čo je príliš neskoro, dodal hovorca.

Česko Nočných vlkov nechce

Ministerstvo zahraničných vecí Českej republiky, podobne ako rezort poľskej diplomacie, zamietlo žiadosť ruskej strany o zabezpečenie prejazdu motorkárov z klubu Noční vlci cez územie Českej republiky. Vzhľadom na fakt, že motorkári sami nepodali potrebné žiadosti, nie je pravdepodobné, že by ich víza a ďalšie formality mohli byť včas vybavené, informoval internetový server Novinky.cz.

V zdôvodnení českého rezortu diplomacie sa pripomína súkromný charakter akcie, v súvislosti s ktorým by ruskí motorkári museli najskôr požiadať české úrady o adekvátne povolenia. Ministerstvo zahraničných vecí Česka tak nemôže poskytnúť súhlas s pripravovanou akciou, pretože nemá na takýto krok potrebné oprávnenia, vyplýva z jeho tlačovej správy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok