Fico napokon nechá Figeľa vo funkcií, podľa opozície prehral

TA3 SITA TASR
24.4.2015 14:04

Video z besedy HN Clubu má byť ďalším dôkazom, že Ján Figeľ vedel o problémoch, ktoré hrozia živnostníkom pri lacnej výstavbe diaľnic za ministrovania Jána Figeľa. Pustil ho na tlačovej besede Robert Fico, nakoniec však uviedol, že Smer Figeľa odvolať nenechá.

Fico: Figeľ zlyhal, ale nekončí

Podpredseda parlamentu Figeľ zostáva vo funkcii. Smer ho napokon neodvolá, aj keď jeho odvolanie navrhol pred deviatimi dňami. Figeľovo odvolanie navrhli poslanci za Smer, podľa premiéra Roberta Fica totiž problémy Váhostavu spôsobili pohľadávky zo zmlúv, ktoré boli podpísané za čias, keď Figeľ viedol ministerstvo dopravy.

Predseda vlády zopakoval, že Smer chcel "veľmi jasne poukázať na politickú zodpovednosť podpredsedu Národnej rady," ktorý bol v roku 2010 až 2012 ministrom dopravy. "Politickej zodpovednosti sa v žiadnom prípade nemôže zbaviť," uviedol predseda vlády. "Figeľ v tomto duchu absolútne zlyhal," dodal Fico s tým, že schôdza o Figeľovom odvolávaní splnila svoj účel a bola legitímna. Odvolávať ho však nechce a uviedol, že tomu tak bolo "od začiatku."

Najlepším riešením podľa neho bude, keď sa aktuálna schôdza skončí "bez hlasovania." Figeľa "nechajú s jeho svedomím sedieť na stoličke podpredsedu Národnej rady." V histórii slovenského parlamentarizmu ide pravdepodobne o prvý prípad, keď za návrh na odvolanie člena vlády respektíve vedenia parlamentu nehlasoval ani jeden z predkladateľov a celý ho stiahol.

Figeľ: Fico prehral

"Menšina zastavila valec zo Súmračnej. Po roku Robert Fico znovu prehral," vyhlásil v reakcii na rozhodnutie Smeru Figeľ. Pripomenul Ficovu prehru v prezidentských voľbách. "Urobím všetko preto, aby tandem Široký-Fico prehral definitívne na jar v parlamentných voľbách. A to spolu s kolegami a s občanmi, ktorí zmýšľajú a konajú podobne," doplnil šéf KDH. Trvá na tom, že v prípade diaľnic postupoval v záujme štátu a verejnosti a nie v záujme Širokého a stavebnej firmy Váhostav.

Podľa podpredsedníčky NR SR Eriky Jurinovej z OĽaNO pľuje Fico do tváre ľuďom. Zdôraznila, že keď ide o dobrú vec, opozícia sa dokáže zjednotiť. Reagovala aj na Ficove reči o pravicovom zlepenci. "Spolupráca Smeru s oligarchami je nebepečnejší zlepenec pre Slovensko," vyhlásila.

Simon: Odvolávanie malo prekryť problém

Poslanec Mosta-Híd Zsolt Simon poukázal na chaos, ktorý v parlamente spôsobil Smer v posledných dňoch. Pripomenul, že pred týždňom Fico hovoril o tom, že Figeľ si nič iné ako odvolanie nezaslúži a že na jeho odvolanie má Smer morálne právo. Teraz však tvrdí, že od samého začiatku vedel, že Figeľa neodvolá. 

"Ak je to pravda, tak prečo pani Laššáková prerušila schôdzu a naťahovala čas, kým Fico cez médiá oznámi, ako má 83 kolesíkov hlasovať," zapochyboval Simon. Podľa neho Figeľovo odvolávanie malo len prekryť problém Široký-Fico a rozkrádanie verejných financií.

Lipšic: Smer je zlepencom oligarchov

Udalosti podľa Daniela Lipšica dokázali, že nevládne Fico a jeho Smer, ale jeho oligarchovia. Poukázal, že vláda prijala v prípade Váhostavu také riešenia, vďaka ktorým Juraj Široký nepríde o žiadne zo svojich aktív a "nabalí sa"Miroslav Výboh, ktorý má byť tiež jedným z mecenášov Smeru-SD. "Smer je zlepencom oligarchov," zopakoval Lipšic.

Ľubomír Galko zo SaS je presvedčený, že Smer-SD stiahol návrh na odvolanie Figeľa preto, lebo sa zľakol vlastnej agresivity. Nie je podľa neho pravda, že to mali takto pripravené. Ocenil spojenie opozície a verí, že sa tak nestalo naposledy. Galko verí, že do budúcoročných parlamentných volieb dokáže pravica presvedčiť ľudí, "že alternatíva voči Smeru-SD a jeho oligarchom je možná".

Podľa Ľudovíta Kaníka z SDKÚ-DS bol návrh na odvolanie Figeľa len fraškou a podvodom. "Fico sa pokúsil odviesť pozornosť od svojich prešľapov a od svojho vládnutia," poznamenal Kaník s tým, že Fico vládne prostredníctvom korpcie a oligarchov. Schôdza k riešeniu situácie okolo Váhostavu-SK bola podľa Kaníka o tom,"ako pokračovať v ožobračovaní ľudí".

Pozrite si celú tlačovú besedu R. Fica a P. Pellegriniho

Pozrite si reakciu J. Figeľa a opozičných poslancov

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok