Ďalekohľad celého ľudstva, Hubblov teleskop, oslavuje 25. narodeniny

TASR
23.4.2015 20:12

Hubblov vesmírny ďalekohľad oslávi 25 rokov od svojho umiestnenia na obežnú dráhu Zeme.

Ďalekohľad celého ľudstva, Hubblov teleskop, oslavuje 25. narodeniny
TASR SITA/AP

Zachytil tisíce vesmírnych objektov

Spoločný projekt amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír a Európskej vesmírnej agentúry, Hubblov teleskop, už štvrťstoročie umožňuje ľudstvu nazrieť do odľahlých kútov vesmíru.

Zariadenie poskytuje pohľad na hviezdy v okamihu ich zrodu i zániku. Zábery, ktoré HST posiela na Zem, uchvacujú vedcov i bežných ľudí. Ďalekohľad dosiaľ uskutočnil viac než 1,2 milióna pozorovaní vyše 38.000 vesmírnych objektov.

Nedostatky odstránili

Zariadenie vyniesol do vesmíru raketoplán Discovery 24. apríla 1990. Ďalekohľad poskytoval spočiatku nejasný obraz vzhľadom na chybné zrkadlo, astronauti však tento nedostatok postupne vyriešili. HST navštívili celkovo päťkrát. Naposledy bol ďalekohľad v kontakte s človekom v roku 2009.

Vedci sa počas 25 rokov fungovania HST naučili so zariadením "znamenite" zaobchádzať, tvrdí astronaut John Grunsfeld, ktorý podnikol k HST tri misie.

Podľa jeho názoru bude ďalekohľad slúžiť ľudstvu ešte najmenej ďalších päť rokov. "Je to skutočne ďalekohľad celého ľudstva," zhodnotil americký astronaut.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok