V budovách Širokého spoločnosti Váhostav zasiahli desiatky policajtov

TA3 TASR SITA
22.4.2015 11:28

Veľkú policajnú raziu uskutočnili policajti v budovách spoločnosti Váhostav v Žiline aj v Bratislave. Zasahovali desiatky policajtov.

Zrejme ide o akciu NAKA

Váhostav potvrdil, že polícia v stredu prišla do sídla spoločnosti v Bratislave a do jej priestorov v Žiline. "Váhostav odovzdal všetky dokumenty, ktoré si polícia vyžiadala a ako už firma informovala pred začatím trestného stíhania, bude riadne spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní a poskytne im všetky vyžiadané dokumenty," informoval hovorca Váhostavu Tomáš Halán.

O policajnom zásahu v budovách Váhostavu v stredu informoval portál Aktuality.sk s tým, že s vysokou pravdepodobnosťou ide o akciu Národnej kriminálnej agentúry, ktorá začala v prípade Váhostavu trestné stíhanie vo veci poškodzovania veriteľa.

Začali trestné stíhanie

Národná kriminálna agentúra Prezídia Policajného zboru ešte koncom marca začala trestné stíhanie pre poškodzovanie veriteľa v súvislosti s reštrukturalizáciou Váhostavu. Generálny riaditeľ Váhostavu Marián Moravčík, ktorý je vo funkcii od októbra 2014, už skôr podal trestné oznámenia v súvislosti s konaním bývalého vedenia firmy pred reštrukturalizáciou.

Bratislavská okresná prokuratúra vstúpila do reštrukturalizačného konania Váhostavu. Stalo sa tak na pokyn Generálnej prokuratúry zo dňa 7. apríla, ktorý Krajská prokuratúra v Bratislave postúpila 15. apríla Okresnej prokuratúre Bratislava I.

Zároveň si prvý námestník generálneho prokurátora René Vanek vyhradil v uvedenej veci správovú povinnosť spočívajúcu v priebežnom informovaní o stave konania. Prokurátor vstupom do konania nenadobúda práva veriteľa, napríklad hlasovanie na schôdzi veriteľov, či vyjadrovanie sa k plánu reštrukturalizácie.

Chceli by vyplatiť len zlomok peňazí

Váhostav chce z dlhu voči nezabezpečeným dodávateľom vo výške 104,7 mil. eur zaplatiť iba 15,7 mil. eur, teda 15 % za päť rokov. Spoločnosť má všetkým veriteľom, vrátane bánk, splatiť spolu takmer 44 mil. eur, teda 32,30 % zo záväzkov 136 mil. eur, pričom bankám by mala pohľadávky zaplatiť v plnej výške.

Vláda po nátlaku opozície a médií navrhla zmeny v procese reštrukturalizácií podnikov z dôvodu situácie okolo Váhostavu. Veritelia by po novom mali nárok na zaplatenie zvyšného objemu svojich pohľadávok do výšky 100 % aj po skončení reštrukturalizácie firiem. A to z ich budúcich ziskov alebo iných príjmov, čo však môže trvať roky.

Druhou a rýchlejšou možnosťou má byť, že štátna Slovenská záručná a rozvojová banka by mala odkupovať pohľadávky veriteľov za 50 % (pôvodne 40 %) ich hodnoty predbežne do konca tohto roka a následne si ich bude vymáhať od Váhostavu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok