Rusi predstavia 9. mája na vojenskej prehliadke nový, hrozivo vyzerajúci tank

TA3 ČTK
21.4.2015 22:31

Nový ruský tank T-14 Armata, ktorý je už mesiace predmetom špekulácií a dohadov zbrojných expertov, sa má objaviť na vojenskej prehliadke na Červenom námestí 9. mája.

Nová generácia obrnencov

"Tank na platforme Armata je určený k využitiu ako základný bojový tank ruských pozemných vojsk so zásadne novými takticko-technickými charakteristikami a s novým automatickým nabíjaním," uvádza na webe ruské ministerstvo obrany.

Armata má stelesňovať novú generáciu obrnencov, a to údajne aj s novou koncepciou bezposádkovej veže. Posádka totiž má byť chránená v opancierovanej "kapsule" uprostred vozidla. "Tank vyzerá mohutnejšie než T-72 a T-90, čo sa vysvetľuje množstvom noviniek súvisejúcich s umiestnením posádky a motora a s požadavkami, aby z tanku bolo možné vyvinúť aj tažké bojové vozidlo pechoty a ďalšie modifikáce," vyhlásil nedávno expert na výzbroj Konstantin Bogdanov.

Prezbrojenia armády sa kríza nedotkne

Nový tank je súčasťou obrovského programu prezbrojenia ruskej armády, ktorý Kremeľ plánuje dokončit v roku 2020. Bilióny rubľov majú byť uvoľnené na vývoj a nákup nových palebných prostriedkov, bojových lietadiel a lodí aj na budovanie modernej armádnej infraštruktúry a celkovú reformu ruských ozbrojených síl.

Rusko zrejme vojenský rozpočet na budúci rok vzhľadom na hlubokú hospodársku a finančnú krízu upraví, podľa odborných médií sa ale prezbrojenia armády úspory týkať nemajú.

Grafická koncepcia tanku Armata v rôznych modifikáciách

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok