Ruské veľvyslanectvo jazdu Nočných vlkov cez Bratislavu za provokáciou nepovažuje

TASR
21.4.2015 19:13

Veľvyslanectvo Ruskej federácie odmietlo tvrdenia, že jazda členov Nočných vlkov z Moskvy do Berlína, aj cez Bratislavu, je provokáciou. Tajomník veľvyslanectva pre kultúrne otázky Sergej Čerkalin zdôraznil, že akcia bude venovaná 70. výročiu ukončenia druhej svetovej vojny.

Ruské veľvyslanectvo jazdu Nočných vlkov cez Bratislavu za provokáciou nepovažuje
SITA

Položia vence na Slavíne

"Nejde o žiadnu provokáciu. Chcú navštíviť hlavné mestá bojov a vzdať hold padlým vojakom. Plánujú prísť aj do Bratislavy, bude to 2. mája. Chcú položiť vence pri pamätníku na Slavíne. Prídu z Česka, položia vence a pôjdu ďalej do Viedne, kde tiež majú naplánované podujatia," uviedol Čerkalin na tlačovej konferencii v priestoroch ruského veľvyslanectva v Bratislave.

Tlačový atašé veľvyslanectva Alexej Kulagin poznamenal, že 70. výročie ukončenia druhej svetovej vojny je pre Rusko nielen sviatok, ale v prvom rade "vzdanie holdu padlým za víťazstvo a prejav úcty všetkým veteránom bez ohľadu na ich národnosť alebo náboženskú príslušnosť". Skúsenosť druhej svetovej vojny je podľa jeho slov aktuálna obzvlášť dnes, keď základy civilizácie "ohrozuje medzinárodný terorizmus alebo také hnutia, ako je nacizmus, neonacizmus a zjavný fašizmus, ktoré sa, žiaľ, v niektorých štátoch obnovujú".

"Úprimne nás teší, že Rusko a Slovensko nemajú rozpory v otázke hodnotenia udalostí tých rokov, že máme jednu pravdu o druhej svetovej vojne. Dnes je našou najdôležitejšou úlohou chrániť túto historickú pravdu, ak chceme zabezpečiť mierovú a dôstojnú budúcnosť pre ďalšie generácie. Sme vďační slovenskému ľudu za uctievanie pamiatky vojakov Červenej armády - osloboditeľov. Tento vzťah sa plne prejavuje v dôstojnej starostlivosti o vojnové hroby sovietskych vojakov na území Slovenska, kde ich padlo viac ako 63.000... Cením si Slovensko ako nášho tradičného a dôležitého partnera," povedal Kulagin.

Riešenie ukrajinskej krízy

Ohľadne krízy na Ukrajine poznamenal, že vznikli všeobecné obmedzenia, "nie však z nášho pochybenia", vo sfére spolupráce medzi Ruskom a Európskou úniou, teda aj medzi Ruskom a Slovenskom. "Existujúce západné sankcie proti Rusku a naše odvetné akcie neprospejú nikomu vrátane Slovenska. Pokiaľ je nám známe, pociťujú to automobilový priemysel a železničné staviteľstvo, veľká časť produkcie, ktorá je určená na export do našej krajiny," konštatoval Kulagin.

Rusko podľa neho vyzdvihuje "všeobecne dobre vyvážené vyhlásenia slovenského vedenia k situácii na Ukrajine a problematike sankcií. Dúfame, že Bratislava si udrží vyvážený, pragmatický prístup v praktických otázkach našej vzájomnej spolupráce".

Konflikt na Ukrajine nemá podľa Kulagina vojenské riešenie a "neexistuje žiadna rozumná alternatíva k mierovému urovnaniu vnútornej ukrajinskej krízy okrem všestranného a bezpodmienečného vykonania minských dohôd z 12. februára tohto roka".

Obavy z americko-ukrajinského cvičenia

Zdôraznil, že vážne obavy vyvoláva aj nárast "politického teroru na Ukrajine sprevádzaný vraždami zástupcov médií, ktorí sa odvážia vyjadriť vlastný názor, odlišný od postoja kyjevských úradov". Západ by mal podľa neho donútiť Kyjev zrieknuť sa "pre Ukrajinu deštruktívnej politiky oslavovania nacistov a prenasledovania tých, ktorí zachránili Európu pred fašizmom. Doteraz však pozorujeme opačný trend, pokusy spevniť nové deliace čiary v Európe. Vo Washingtone sa v rozhovore o našich susedoch používa termín hraničné štáty. Inokedy sa tvrdí, že Rusko je pred bránami NATO, ako keby sa naša krajina posúvala na západ, a nie Severoatlantická aliancia sa dostala do bezprostrednej blízkosti našich hraníc".

Kulagin uviedol, že Moskva má obavy aj zo správ o príchode 290 amerických vojakov do výcvikového strediska Javoriv v západoukrajinskej Ľvovskej oblasti. Výsadkári USA spolu s britskými a kanadskými kolegami by tam mali cvičiť ukrajinskú Národnú gardu. V nej sú však podľa Kulagina "nacionalisti, ktorí nosia na uniforme nacistické symboly a sú poškvrnení krvou žien, detí a starcov... USA sa snažia odvrátiť pozornosť od svojho vojenského nasadenia na Ukrajine pod rúškom nepodložených tvrdení o údajnej prítomnosti ruských vojsk v Donbase, ktoré tam nikto nevidel".

Na otázku, čo si myslí Moskva o vyjadrení šéfa americkej súkromnej konzultačnej spravodajskej agentúry Stratfor Georgea Friedmana, že Washington sa snaží zabrániť zbližovaniu medzi Ruskom a Nemeckom, Kulagin povedal: "Ak hovoríme o rovnakom vyhlásení pána Friedmana, rád by som dodal, že tiež hovoril o úlohe USA ako jedinej superveľmoci... Dodal, že Washington urobí všetko preto, aby geopoliticky predbehol a ponížil Rusko. Považujem za vhodné ponechať tieto výroky pána Friedmana bez komentára, hovoria sami za seba... K otázke prekazenia zbližovania medzi Ruskom a Nemeckom by som povedal, že ak by si naši americkí partneri naozaj vytýčili taký cieľ, pokojne by sa dal považovať za pokus poštvať proti sebe nielen vlády, ale aj národy dvoch krajín."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok