Psí špecialisti na bomby dostali novú úlohu, odhaľovať rakovinu

TA3
26.4.2015 19:03

Citlivý psí čuch dokáže vypátrať zver v lese, ale aj skryté výbušniny. To však nie je všetko, vedci ho úspešne zapojili do odhaľovania smrtiacej rakoviny.

Psí špecialisti na bomby dostali novú úlohu, odhaľovať rakovinu
ČTK/imago stock&people

Nedostatočné krvné testy

Rakovina prostaty je jednou z častých príčin úmrtia mužov. Dá sa odhaliť krvným testom, pri ktorom sa zisťuje úroveň prostatického špecifického antigénu (PSA). Zvýšenie PSA však okrem rakoviny môže vyvolať aj infekcia lebo zápal, takže testy nie sú dostatočne spoľahlivé. Lekári sú potom nútení pristúpiť k biopsii, teda k odobraniu vzorky tkaniva.

Vedci hľadajú nové a presnejšie spôsoby ako otestovať prítomnosť rakoviny. Už predchádzajúce štúdie ukazovali, že psi by mohli mať schopnosť odhaliť rakovinu. Psí čuch je desaťnásobne citlivejší ako ľudský.

The Journal of Urology nedávno uviedol prípad nemeckého ovčiaka Frankieho, ktorý dokázal detekovať rakovinu štítnej žľazy s 88-percentnou úspešnosťou. Testovanie prebiehalo s 34 vzorkami.

Rozsiahly test s ovčiakmi

Vedci z výskumného centra v Miláne sa rozhodli testovať presnosť psieho čuchu rozsiahlejším výskumom. Pre výskum použili dva skúsené nemecké ovčiaky, ktoré v minulosti odhaľovali bomby. Teraz ich vycvičili na identifikovanie zlúčeniny s rakovinou prostaty vo vzorkách moču.

Potom odobrali vzorku 362 pacientov s rakovinou prostaty a pridali ďalších 540 vzoriek ľudí bez rakoviny alebo len s nezhubným nádorom. Prvý pes odhalil 100 percent vzoriek s karcinómom, ale chybne identifikoval sedem vzoriek bez rakoviny.

Druhý pes správne zistil 98,6 percenta vzoriek s rakovinou a nesprávne označil 13 nerakovinových vzoriek moču.

Výsledky sú pôsobivé, ale štúdia má obmedzenia. Nie je úplne jasné, ktoré chemikálie psi odhalili. Ak by sa prišlo na tento kľúč, mohli by sa vyvinúť presnejšie laboratórne testy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok