Medvedev: Pripojenie Krymu možno prirovnať k pádu Berlínskeho múru

TASR
21.4.2015 14:55

Opätovné zjednotenie Krymu má podľa ruského premiéra Dmitrija Medvedeva pre krajinu rovnaký význam ako pád Berlínskeho múru pre Nemecko.

Medvedev: Pripojenie Krymu možno prirovnať k pádu Berlínskeho múru
SITA/AP

Nová epocha

"V dejinách každej krajiny existujú míľniky, ktoré predstavujú začiatok novej epochy. Pre moderné Rusko to bol rok 2014," uviedol ruský premiér Dmitrij Medvedev v rámci výročnej správy v Štátnej dume s tým, že podobné udalosti "vždy vyvolajú veľký geopolitický rozruch".

"Krymský polostrov napriek svojim formálnym postsovietskym hraniciam zostal vždy našou zemou. Som presvedčený, že každý Rus a každý zodpovedný politik si uvedomil obrovský význam tejto udalosti," uviedol predseda ruskej vlády.


"Mnohí vnímajú návrat Krymu ako historické zadosťučinenie, ktorého význam možno prirovnať k pádu Berlínskeho múru a jednoteniu Nemecka, či návratu Hongkongu a Macaa pod jurisdikciu Číny," zhodnotil situáciu Medvedev. "Bezprecedentný politický a ekonomický nátlak je daňou za náš postoj, ale úrady i spoločnosť si uvedomili, že niet inej cesty," zakončil ruský premiér.

Sporné referendum

Rusko anektovalo Krymský polostrov a mesto Sevastopol po referende z marca 2014, v ktorom sa podľa oficiálnych výsledkov väčšina obyvateľstva vyslovila za pripojenie tohto dovtedy ukrajinského územia k Rusku.

Západ sporné referendum odmietol uznať a za ohrozenie územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny uvalil sériu sankcií na ruských i krymských predstaviteľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok