Účtovníka z Osvienčimu postavili pred súd, môže dožiť za mrežami

TA3 SITA
21.4.2015 14:39

V meste Lüneburg na severe Nemecka sa začal súdny proces s 93-ročným bývalým nacistickým dozorcom Oskarom Gröningom, ktorého prezývali účtovník z Osvienčimu.

Hrozia mu tri roky

Gröning je obvinený z podielu na zabití najmenej 300 000 maďarských Židov, ktorí v máji až júni 1944 skončili v plynových komorách v nacistickom koncentračnom tábore Auschwitz pri poľskom Osvienčime. Obvinenia zahŕňajú aj pomoc nacistickému režimu s finančnými ziskami.

V prípade uznania viny mu hrozia tri roky väzenia. Obžalovaný priznal, že v tábore pracoval a vedel o zabíjaní väzňov, no tvrdí, že na ich smrti sa nijako nepodieľal.

Je presvedčený, že zločin nespáchal

Gröning ako dobrovoľník SS pracoval vo veku 21 rokov v koncentračnom tábore od roku 1942 do roku 1944. Ako jeden z dozorcov mal na starosti konfiškáciu a evidenciu majetku väzňov. Prezývku účtovník z Osvienčimu dostal, lebo pravidelne počítal zhabané peniaze a posielal ich na ústredňu SS v Berlíne.

Gröning otvorenie priznával, že bol nacista a patril k SS, považoval sa však len za "malý článok veľkej mašinérie". Otvorene hovoril aj genocíde Židov a o jeho pôsobení v tábore, je však presvedčený, že žiaden zločin nespáchal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok