Zo skladov proruských separatistov zmizla ťažká technika, tvrdí OBSE

TASR
21.4.2015 09:03

Osobitná monitorovacia misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe zaregistrovala prípady, keď zo skladov proruských separatistov zmizla ťažká technika. S odvolaním sa na správu OBSE to oznámila rozhlasová stanica Deutsche Welle.

Personál bránil kontrole

Misia OBSE v nedeľu opäť navštívila šesť miest, na ktorých boli sústredené ťažké zbrane jednotiek tzv. Doneckej ľudovej republiky, pričom konštatovala, že nezmenený stav zostal len v troch z nich. V ostatných došlo k zmenám.

V jednom sklade síce súhlasil počet zbraní, ale dozerajúci personál misie OBSE odmietol umožniť kontrolu výrobných čísel jednotlivých kusov ťažkej bojovej techniky. V ďalších dvoch prípadoch v skladoch nezostal ani jeden kus nedávno zaregistrovaných zbraní.


Podľa agentúry Ukrinform, ktorá o tom informovala, zaznamenala misia OBSE podobnú situáciu aj v susednej tzv. Luhanskej ľudovej republike.

Nepokoje narastajú

Príčinou odsunu ťažkých zbraní z miest, kde mali byť podľa minských mierových protokolov po stiahnutí z demarkačnej čiary sústredené, je v oboch proruských republikách na východe Ukrajiny údajne ich príprava na vojenskú prehliadku pri príležitosti výročia konca druhej svetovej vojny.

Po relatívne pokojnom období, keď obe strany konfliktu na východnej Ukrajine s výnimkou sporadických incidentov dohodu o prímerí dodržiavali, došlo počas nedávnej pravoslávnej Veľkej noci k zintenzívneniu prestreliek.

Obe strany sa pritom navzájom obviňujú z nasadenia ťažkých zbraní s kalibrom nad 100 mm, ktoré majú byť v súlade s minskými protokolmi stiahnuté.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok