Bývalému egyptskému prezidentovi Mursímu vymerali 20 rokov

TA3 TASR
21.4.2015 10:54

Súd v Egypte vyniesol rozsudok nad bývalým egyptským prezidentom Muhammadom Mursím.

Podiel na zabití

Bývalého egyptského prezidenta Muhammada Mursího, zosadeného armádou v roku 2013, odsúdili na 20 rokov väzenia za podiel na zabití protivládnych demonštrantov.

Vynesenie verdiktu vysielala v priamom prenose egyptská štátna televízia. Mursí a ďalší obžalovaní si rozsudok vypočuli v špeciálnom boxe zo zvukotesného skla.

Ide o novinku, ktorú egyptská justícia začala zavádzať len nedávno v snahe obmedziť prípadné protesty obvinených či ich pokusy o narušovanie rokovaní súdu.

Hrozil mu trest smrti

Súd zasadajúci v provizórnej sále v budove policajnej akadémie vymeral zosadenému prezidentovi 20 rokov väzenia nepodmienečne. Rovnaký trest dostali aj ďalší 12 spoluobvinení, prevažne poprední predstavitelia Moslimského bratstva.

Za vznesené obvinenia mohol Mursí dostať aj trest smrti. Súd však napokon zamietol najzávažnejšie obvinenie z vopred naplánovanej vraždy, čo malo za následok miernejší trest.

Môže podať odvolanie

Pri vynesení rozsudku obžalovaní zdvihli ruku so štyrmi prstami, čo je v Egypte symbolické gesto pripomínajúce krvavé zásahy armády voči islamistom.

Verdikt, voči ktorému je ešte možné podať odvolanie, je vôbec prvým rozsudkom nad Muhammadom Mursím. Bývalá hlava štátu, zadržiavaná v prísne stráženej väznici neďaleko prístavu Alexandria, čelí obvineniam aj v iných súdnych kauzách.

Amnesty International žiada civilný súd

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International vyzvala na zopakovanie súdneho procesu so zosadeným egyptským prezidentom Muhammadom Mursím pred civilným súdom alebo na jeho prepustenie na slobodu.

Amnesty International vo svojom vyhlásení označila rozsudok za "výsmech spravodlivosti", ktorý ničí aj posledné ilúzie o nezávislosti a nezaujatosti v egyptskom justičnom systéme.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok