Hlavný objednávateľ vraždy Borisa Nemcova údajne opustil Rusko

ČTK
21.4.2015 09:36

Údajný hlavný objednávateľ vraždy ruského opozičného politika Borisa Nemcova zrejme opustil Rusko a odcestoval na Blízky východ. Napísala to ruská agentúra Rosbalt s odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu.

Ruslik zamieril do Emirátov

Ruslan Geremejev, ktorý si podľa polície mohol objednať vraždu Nemcova, je údajne momentálne v Spojených arabských emirátoch. Zaur Dadajev, ktorého rukou Nemcov podľa polície zomrel, po zatknutí vypovedal, že vražedný útok si objednal muž s prezývkou "Ruslik", ktorý zločincom za ich čin vyplatil päť miliónov rubľov.

Vyšetrovatelia sú presvedčení, že "Ruslik" je práve Geremejev, ktorý pochádza z vplyvnej čečenskej rodiny. Jeho brat Sulejman je ruským senátorom, ďalší brat Vacha zastáva v Čečensku post okresného policajného veliteľa.

Chránili ho ozbrojenci

Nájsť a vypočuť Geremejeva sa ale ruským vyšetrovateľom nepodarilo. Muž sa údajne donedávna skrýval v Čečensku, podľa nepotvrdených informácií s tichým súhlasom či dokonca aktívnou podporou miestnych bezpečnostných zložiek. Geremejev sa údajne nachádzal v čečenskej väznici Džalka, kde ho chránili bližšie neurčení ozbrojenci.

Podľa agentúry Rosbalt v minulých dňoch Geremejev Čečensko opustil a presunul sa do Abú Zabí. Muž, ktorý je veliteľom obávanej čečenskej bezpečnostnej jednotky Sever, je tak fakticky mimo dosahu ruských vyšetrovateľov.

Pätice zadržaných mužov Čečenov, z ktorých najmenej traja sú Geremejevovi podriadení, je naďalej vo väzbe. Dadajev, ktorý koncom februára údajne na Nemcova na moskovskom moste strieľal, niekoľkokrát zmenil výpoveď a sťažuje sa, že je vystavený policajnému násiliu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok