Vodca Kim zdolal mýtický kórejský vrchol v lakovkách a v obleku

TA3
20.4.2015 16:09

Severokórejská štátna televízia s nadšením informovala, že vodca krajiny Kim Čong-un zdolal najvyšší vrch krajiny, mýtmi opradený Päktusan.

Vodca Kim zdolal mýtický kórejský vrchol v lakovkách a v obleku
KCNA

Čakanie na východ slnka

Kopec sopečného pôvodu s výškou 2 744 metrov nad morom je pokrytý snehom, napriek tomu sa podľa fotografií zdá, že Kim k jeho zdolaniu nepotreboval funkčné turistické oblečenie.

Kim mal na oficiálnych záberoch ruky ležérne vo vreckách svojho čierneho kabáta. Aj oblekové nohavice a špicaté kožené topánky akoby naznačovali, že zdolanie vrcholu bola jednoduchá záležitosť. 32-ročný líder severokórejskej diktatúry sa na kopci smeje a očakáva východ slnka.

Energia nukleárnej zbrane

Pred príchodom na vrchol pozdravil Kim pilotov Kórejskej ľudovej armády, ktorí boli na púti po pamätných miestach vojenských bitiek. “Výstup na horu Päktusan dáva drahocennú mentálnu výživu, silnejšiu ako akýkoľvek druh nukleárnej zbrane,” zacitovali slová lídra pred vojakmi štátne noviny Rodong.

Aj ďalšie fotografie z tejto „vrcholovej“ série zachytávajú Kima s veľkou skupinou natešených vojakov. Celá skupina má zimné oblečenie, na hlavách kožušinové ušianky a zimnú obuv.

Mýtické rodisko otca

Úsmevy na vrchole zasneženého Päktusanu majú vo vnútornej politike KĽDR svoj význam. Tento vrch v krajine považujú za mýtický. Podľa legiend sem zostúpil syn vládcu nebies, založil kráľovstvo Čoson a stal sa tak predkom Kórejčanov.

Prastaré mýty Kimovci otočili vo svoj prospech a neraz horu využili na propagandu. Štátne úrady rozširujú legendu, že na vrchole hory sa narodil Kim Čong-il, otec súčasného lídra. Ruské pramene však uvádzajú skromnejšie miesto jeho narodenia - vojenský tábor neďaleko ruského Chabarovska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok