Únia zvoláva summit o tragédiách v Stredomorí, zvažuje aj potápanie pašeráckych lodí

TA3 TASR ČTK
20.4.2015 22:53

Predstavitelia EÚ sa podľa Donalda Tuska zídu ešte tento týždeň. Federica Mogheriniová ešte predtým vyzvala, že Európska únia musí prijať okamžité kroky, aby zabránila ďalšej tragédii v Stredomorí.

Únia zvoláva summit o tragédiách v Stredomorí, zvažuje aj potápanie pašeráckych lodí

Únia chce potápať lode pašerákov

Európska únia uvažuje o tom, ako potápať prázdne lode, ktoré pašeráci používajú na prevážanie migrantov cez Stredozemné more do Európy. Je to jeden z desiatich bodoch, ktorý predložila Európska komisia ako podklad pre spolčoné rokovania ministrov vnútra a zahraničných vecí dvadsaťosmičky.

Podľa šéfky diplomacie EÚ Mogheriniovej panovala zhoda na potrebe posilniť európske možnosti zachraňovat na mori ľudské životy. "Znamená to silnejšie operácie Triton a Poseidon, s viac peniazmi," povedala Mogheriniová. Záchranné operácie je podľa nej nutné riešiť štrukturovanejšie ako doposiaľ a príslušným spôsobom tiež posilniť európsku agentúru Frontex, ktorá zodpovedá za ochranu hraníc EÚ.

Mimoriadny summit

Mimoriadny summit EÚ sa bude vo štvrtok zaoberať situáciou ohľadom Stredozemného mora, kde umierajú stovky ľudí v nahe dostať sa do Európy. Zvolanie schôdzky oznámil predseda Európskej rady Donald Tusk. Cieľom bude podľa neho prebrať najvyššej úrovni, čo môžu a musia členské krajiny EÚ spoločne s európskymi inštitúciami urobiť, aby zmiernili situáciu.

Problém v Stredomorí sa podľa Tuska netýka len "južného krídla" EÚ, ale všetkých členských krajín.  "Nečakám žiadne rýchle riešenia migrácie, pretože keby existovali, dávno by sme ich využívali," uviedol Tusk.

Únia nemá alibi

Európska únia "nemá žiadne alibi" a musí prijať okamžité kroky, aby zabránila ďalšej tragédii v Stredomorí. Uviedla to šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová v rámci zasadnutia Rady EÚ pre zahraničnú politiku v Luxemburgu. Reagovala tak na potopenie lode s nelegálnymutečencami pri brehoch Líbye, počas ktorého v noci na nedeľu zahynulo najmenej 700 utečencov.

"Nemáme nijaké alibi: Európska únia nemá alibi, členské štáty nemajú alibi," povedala Mogheriniová pred ministrami zahraničných vecí EÚ. Dodala, že podobných tragédií v Stredozemnom mori je v posledných dňoch, mesiacoch a rokoch príliš veľa.

Nutné sú okamžité opatrenia

Mogheriniová upozornila, že sú potrebné okamžité opatrenia zo strany EÚ a členských štátov. Spresnila, že sa to týka posilnenia európskej operácie pre námorný dohľad Triton a tiež lepšieho rozloženie imigrantov v krajinách EÚ.

Mnohé z týchto tém sú však vo výlučnej právomoci členských štátov EÚ, spomedzi ktorých sa mnohé zdráhajú prijať viac prisťahovalcov. Na druhej strany sú krajiny ako Taliansko, Španielsko alebo Grécko, ktoré denno-denne čelia prílivu utečencov. Taliansko iba v jednom týždni zaznamenalo 11.000 utečencov "vylovených" z mora.

Ide o dôveryhodnosť Európskej únie

Šéfka európskej diplomacie uviedla, že je zodpovednosťou Európskej komisie, aby poskytla potrebný politický impulz. Zároveň priznala, že "neexistuje jednoduché alebo zázračné riešenie" tejto situácie, pričom EÚ má morálnu povinnosť a zodpovednosť konať. "Je to náš záujem, ide o našu dôveryhodnosť," povedala Mogheriniová. Pripomenula, že EÚ bola postavená na hodnotách, ako je ochrana ľudských práv, a nemôže konať proti týmto hodnotám.

Podľa údajov Agentúry OSN pre utečencov (UNHCR) v roku 2014 sa cez Stredozemné more do Európy preplavilo okolo 220.000 utečencov, z toho 170.000 dosiahlo talianske brehy. Okolo 3500 ľudí vlani púť po mori neprežilo. Podľa člena prokuratúry v Palerme Maurizia Scaliu čaká v Líbyi na nelegálny prevoz do Európy okolo milióna utečencov.

Ďalšie nešťastie si vyžiadalo desiatky obetí

Medzinárodná organizácia pre migráciu oznámila, že obdržala núdzové volanie z medzinárodných vôd v Stredozemnom mori, kde sa ďalšia loď ocitla v problémoch s utečencami. Volajúci údajne uviedli, že spomedzi 450 ľudí na lodi už 20 zahynulo.

Medzinárodná organizácia pre migráciu nemala žiadne ďalšie informácie . Lode, ktoré mali problémy, sa údajne pohybovali blízko seba.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok