Pri stroskotaní lode v Stredozemnom mori zahynuli stovky utečencov

ČTK
19.4.2015 11:16

Pravdepodobne až 700 ľudí zahynulo pri lodnom nešťastí, ku ktorému došlo v stredozemnom mori, približne 190 kilometrov južne od talianskeho ostrova Lampedusa, kde sa prevrátilo plavidlo s utečencami smerujúcimi k talianskemu pobrežiu.

Tragédia obrovských rozmerov

"Obávame sa, že ide o tragédiu naozaj obrovských rozmerov," povedala Carlotta Samiová, hovorkyňa úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov. Taktiež maltský premiér Joseph Muscat vyjadril obavu, že o život prišlo veľa ľudí. Plavidlo sa vraj prevrátilo kvôli tomu, že sa migranti zhromaždili na jednej strane paluby v okamihu, kedy sa k nim blížila obchodná loď. Jej posádka potom zavolala záchranárov.

Podľa novinára Times of Malta Marka Micallefa sa scenár, kedy sa loď prevráti vo chvíli, kedy je nablízku záchrana, opakuje. "Je to súčasť celého problému: obchodné plavidlá, ktoré sú zle vybavené na záchranné akcie, majú robiť veci, pre ktoré nie sú určené," povedal Micallef.

Rozsiahla záchranná akcia

Na rozsiahlej záchrannej operácii sa podieľa talianské a maltské námorníctvo, celkovo ide o 27 lodí a tri vrtuľníky. Hovorca talianskej pobrežnej hliadky uviedol, že operácia sa stále snaží nájsť preživších, ale "čoskoro pôjde len o hľadanie mŕtvych tiel".

Ak sa počet obetí nehody potvrdí, pôjde o jedno z najhorších nešťastí s obeťami z radov utečencov v Stredomorí za niekoľko posledných desaťročí. Počet ľudí, ktorí od začiatku roka zahynuli počas riskantnej cesty do Európy, zrejme stúpne na viac než 1500.

Pápež apeluje na európske národy

Komisár Rady Európy pre ľudské práva Nils Muižnieks na Twitteri uviedol, že je kvôli novej tragédii hlboko zarmútený a že Európa musí naliehavo zmeniť azylovú a migračnú politiku, aby stála za svojim záväzkom zachraňovať životy.

Masovému prílivu migrantov čelí najmä Taliansko, počas uplynulého týždňa k jej brehom priplávalo okolo 11.000 ľudí. Za minulý rok to bolo rekordných 170.000 ľudí. Pápež František vyzval európske krajiny, aby Taliansku viac pomáhali pri zvládaní náporu utečencov, ktorí riskujú životy v snahe dostať sa do Európy zo severoafrických brehov.

Pápež František pred tisíckami veriacich v modlitbe Anjel Pána na námestí svätého Petra vo Vatikáne vyjadril svoju bolesť. "Obete sú muži a ženy ako my, naši bratia, ktorí hľadajú lepší život, šťastie, hladní, prenasledovaní, zranení, vyčerpaní, obete vojen," povedal pápež.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok