Samovražedný atentátnik zaútočil na americký konzulát v Arbíle

TASR TA3
17.4.2015 21:28

Najmenej traja ľudia zahynul a 14 ďalší utrpeli zranenia pri výbuchu bomby umiestnenej v aute, ktorú samovražedný atentátnik odpálil pred budovou amerického konzulátu v Arbíle.

Diplomati neboli zranení

O útoku v metropole kurdskej autonómnej oblasti na severe Iraku informovala agentúra Reuters, podľa ktorej sa k útoku prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát.

"Bomba vybuchla pred vchodom do konzulátu. Zdá sa, že práve ten bol cieľom útoku," uviedol starosta Arbílu. Starosta nešpecifikoval, kto pri útoku prišiel o život.

Americké ministerstvo zahraničných vecí bombový útok na konzulát USA v Arbíle potvrdilo. Zároveň zdôraznilo, že pri výbuchu neutrpel zranenia žiadny z členov americkej diplomatickej misie ani nikto z príslušníkov irackých bezpečnostných síl strážiacich konzulát.

Útočili i v Bagdade

Podľa neziskovej organizácie SITE, sa k zodpovednosti za atentát prihlásil Islamský štát. Ten na svojom účte na Twitteri uviedol, že jeho bojovníci z divízie Kirkúk "odpálili bombu pred americkým konzulátom, čo viedlo k usmrteniu a zraneniu mnohých".

Očitý svedok incidentu uviedol, že bezprostredne po výbuchu bolo v okolí počuť streľbu z ručných zbraní, ktorá však po chvíli ustala. Séria bombových útokov otriasla aj irackou metropolou Bagdad, kde pri viacerých explóziách v rozličných častiach mesta zahynulo najmenej 40 ľudí. Ani v tomto prípade sa zatiaľ k zodpovednosti za útoky nikto neprihlásil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok