Ukrajinská povstalecká armáda sa mala prihlásiť k vraždám proruských aktivistov a politikov

TA3 SITA
17.4.2015 19:09

K nedávnym vraždám proruských aktivistov a politikov na Ukrajine sa údajne prihlásila skupina nazývajúca sa Ukrajinská povstalecká armáda.

Spolupracovníci Janukovyča i novinár

Ukrajinský politický analytik Volodymyr Fesenko z Centra politických štúdií oznámil, že mu UPA poslala e-mail. V ňom sa priznáva nielen k vražde proruského novinára Olesa Buzynu a proruského zákonodarcu Oleha Kalašnikova ale aj k vražde troch spolupracovníkov exprezidenta Viktora Janukovyča, ktorí podľa polície spáchali v posledných dvoch mesiacoch samovraždu.

"Štartujeme nemilosrdné povstanie proti antiukrajinským zradcom a prisluhovačom Moskvy a odteraz k nim budeme hovoriť už len rečou zbraní, kým ich úplne nevyhubíme," píše sa v emaili. UPA dokonca údajne poslala dôkazy v podobe detailov o vražedných zbraniach.

Vyvraždili tisíce Poliakov i židov

UPA bola ozbrojená zložka Organizácie ukrajinských nacionalistov, ktorých viedol Stepan Bandera. Vrchným veliteľom UPA bol nacionalista Roman Šuchevyč. Skupina známa ako Banderovci v rokoch 1942 až 1956 bojovala za "slobodu a nezávislosť Ukrajiny", no je zodpovedná aj za vyvraždenie tisícov Poliakov a židov.

Buzynu známeho proruskými názormi vo štvrtok popoludní zavraždila v Kyjeve dvojica maskovaných mužov, ktorí na neho strieľali z okolo prechádzajúceho auta. Deň predtým našli v Kyjeve zastreleného Kalašnikova, ktorý bol kľúčovým svedkom v trestnom konaní súvisiacom s proruskými protestmi v Kyjeve zo začiatku roka 2014. V priebehu posledných dvoch mesiacov na Ukrajine zomrelo za rozličných okolností už minimálne šesť predstaviteľov bývalej Jankukovyčovej vlády.

Bývalého gubernátora Záporožskej oblasti Oleksandra Peklušenka objavili zastreleného v jeho dome na Záporoží. Exposlanec Janukovyčovej Strany regiónov Stanislav Melnyk (53) spáchal samovraždu 9. marca v kúpeľni a bývalý podpredseda strany Mychajlo Čečetov skočil 28. februára zo 17. poschodia potom, čo ho obvinili zo sprenevery.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok