V poľskom kuracom mäse našli salmonelu, priviezli ho aj k nám

TASR
17.4.2015 14:35

Do predaja v troch českých a v jednom slovenskom obchode sa dostalo celkovo vyše desať ton kuracieho mäsa s prítomnosťou baktérie salmonela.

V poľskom kuracom mäse našli salmonelu, priviezli ho aj k nám
SITA

Nekonkretizovali slovenskú predajňu

Česká veterinárna inšpekcia nariadila okamžité stiahnutie zdraviu škodlivých šarží mrazených kuracích stehenných rezňov od poľského výrobcu. Podľa hovorcu českej Štátnej veterinárnej správy Petra Pejchala sa toto mäso dostalo do predajní v českých mestách Louny a Sadské a v obci Baška v moravskosliezkom okrese Frýdek-Místek, ako aj v jednej slovenskej predajni, ktorú nekonkretizoval.

Baktérie Salmonella enteritidis vyvolávajú črevné infekčné ochorenie, ktoré je nebezpečné najmä pre starších ľudí, malé deti a chorých - tí totiž horšie zvládajú veľké straty tekutín pri hnačkách či zvracaní. Baktéria sa do tela dostáva ústami, napríklad z potravy, riadu alebo špinavých rúk.

Choroba sa prejavuje črevnými ťažkosťami. Choroboplodné zárodky sa dajú zničiť stálou teplotou vyššou ako 80 stupňov Celzia počas 15 minút pri porciovanom mäse a počas 40 minút pri kurati vcelku.

Slovenská potravinová správa nedostala výstrahu

Inšpekcia zistila salmonelu vo štvrtok laboratórnymi vyšetreniami balených, hlboko mrazených stehenných rezňov bez kosti a kože. Inšpekcia vydala aj varovanie v rámci európskeho systému RASFF. Za zaradenie mäsa do obehu hrozí v ČR pokuta až milión korún.

Distribútor dodal do siete 10.200 kilogramov mäsa, a to v dvojkilogramových balíčkoch s minimálnou trvanlivosťou do 29. marca 2016. Identifikačné označenie výrobcu je PL 12030323. Zakúpené mäso môžu zákazníci vrátiť.

Štátna veterinárna a potravinová správa podľa slov hovorkyne Paulíny Komarovej zatiaľ nedostala žiadnu informáciu cez rýchly výstražný systém od českej kompetentnej autority. "Napriek tomu telefonicky komunikujeme s českou autoritou zodpovednou za potravinovú bezpečnosť, aby urýchlene podala informáciu o distribúcii daného výrobku na Slovensko a aby sme vedeli urobiť účinné opatrenia na slovenskom trhu," dodala Komarová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok