Figeľovi podľa Fica záleží na limuzíne, OĽaNO hovorí o politickej vražde

TA3 TASR
17.4.2015 13:26

Odvolávaný Ján Figeľ sa podľa premiéra správa ako človek, ktorému záleží na výhodách svojej funkcie. Matovičovci upozorňujú premiéra, aby si rozmyslel dokonanie politickej vraždy.

Príkladom Paška a Zmajkovičová

Podľa Roberta Fica by mal Figeľ odstúpiť sám, vyhlásil to na brífingu. "Potvrdzuje sa, že pán Figeľ má politickú zodpovednosť v takom rozsahu, že ak by mal sebareflexiu, odstúpil by sám. My sme to už ukázali, že sa vieme pozrieť do zrkadla a prijať náročné a citlivé rozhodnutia," zdôraznil Fico a spomenul odchod z funkcií Pavla Pašku či Renáty Zmajkovičovej.     

Podľa Fica aj samotní nominanti KDH, ako riaditeľ Slovenskej správy ciest Pavel Pavlásek, Figeľa varovali, že ponuky stavebných firiem sú nízke a ich subdodávatelia nebudú vyplatení. "Keby ja som bol minister dopravy a dôjde za mnou môj riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti či SSC a povedal by mi pozor, subdodávatelia nedostanú zaplatené, tak nie som na hlavu padnutý a viem, čo mám robiť," povedal premiér s tým, že Figeľ napokon nestaval diaľnice lacno, ale za cenu stoviek zdeštruovaných podnikateľov.

Fico: Nebudeme visieť na šnúrkach

Na otázku, či nemá obavy, že Smer prišiel pri KDH o potenciálneho koaličného partnera, Fico odvetil, že Smer nebude visieť na šnúrkach Figeľa. "My sa zaoberáme sami sebou, chceme vo voľbách dobrý výsledok. O podobe vlády rozhodnú ľudia, nie pán Figeľ," povedal Fico a skritizoval vstup Alojza Hlinu do klubu kresťanských demokratov.

Priznáva, že na Slovensku budú potrebné silné vládne koalície, ale nie je preto ochotný nehovoriť ľuďom pravdu.      Predseda vlády tvrdí, že Smer inicioval odvolávanie Figeľa ako prirodzené pokračovanie v diskusii o situácii živnostníkov. "Aby sa vedelo, ako to celé vzniklo," vysvetlil. Na druhej strane na opozíciu Fico apeloval, aby prestala s urážaním Smeru. "Lídrom tohto urážania sa stáva práve KDH cez poslancov Zajaca či Hlinu. Teraz strácame čas, k pánovi Figeľovi sa ale, samozrejme, vrátime," deklaroval.

Matovič: Ide o charakter Slovenska

Opozičné hnutie OĽaNO upozorňuje premiéra, aby si rozmyslel dokonanie politickej vraždy v podobe Figeľovho odvolania. Na tlačovej konferencii to uviedol líder Obyčajných Igor Matovič.     

"Potvrdzujem náš záväzok, že ak predseda vlády dokoná politickú vraždu politického oponenta len za to, že mu prekazil kšeft pri výstavbe diaľnic, tak my v žiadnom prípade viac nebudeme asistovať takejto vládnej strane. Mysleli sme si, že Smer-SD je ako-tak demokratická strana. Toto je ale návrat do čias mečiarizmu či hlbokej totality," povedal Matovič. Podľa jeho slov ide v tomto zápase o charakter Slovenska.     

Matovič opätovne potvrdil, že ak bude Figeľ odvolaný, Erika Jurinová sa vzdá funkcie podpredsedníčky parlamentu a Peter Pollák rezignuje na post vládneho splnomocnenca pre rómske menšiny. Funkcií sa vzdajú aj predsedovia a podpredsedovia parlamentných výborov za OĽaNO.

Jurinová: Neodídem zo zbabelosti

"Ak sa vzdám, tak nie zo zbabelosti, ale preto, že nechcem prisluhovať vládnej strane, ktorá porušuje doteraz platné politické princípy. Premiér sa správa ako malý chlapec, ktorý rozbije loptou okno a zbabelo ukazuje na niekoho iného," povedala Jurinová.

Pollák uistil, že nerád odchádza od rozrobenej roboty. "Ale o desať mesiacov sa vrátime a robotu dokončíme," deklaroval. Proti Figeľovmu odvolaniu ostro protestuje aj zvyšok opozície. Vzdanie sa všetkých funkcií avizovali aj KDH, Most-Híd a SaS. Prakticky to teda znamená, že vo vedení parlamentu a výborov zostanú len zástupcovia Smeru-SD.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok