Poslanci o Figeľovom osude diskutovali tretí deň, hlasovanie nestihli

TA3 SITA TASR
17.4.2015 12:03

Ostrá diskusia k odvolávaniu podpredsedu parlamentu Jána Figeľa pokračovala aj v piatok. Smer šéfa KDH viní zo zodpovednosti za kauzu Váhostavu, opozícia to považuje za absurdné. Poslanci už hlasovanie nestihli, v plánuje sa v utorok.

Hlasovanie najskôr v utorok

Parlament o odvolaní Figeľa v tomto týždni nerozhodol, poslanci sa stretnú po víkende opäť v utorok. Na záver diskusie pred hlasovaním chce prehovoriť aj Figeľ, ktorý sa ako podpredseda parlamentu môže do rozpravy prihlásiť kedykoľvek.

Simon: Dávate mu za vinu, že dodržiaval zákon

Vládna strana dáva Figeľovi za vinu, že pri obstarávaní výstavby diaľničných úsekov ako minister dopravy do bodky dodržal literu zákona, uviedol poslanec Mosta Zsolt Simon. "Za to, že Váhostav sľúbil niečo, čo nevedel splniť, má niesť Figeľ politickú zodpovednosť," upozornil Simon, ktorý s návrhom nesúhlasí.

Podľa jeho slov musia byť na základe tejto logiky potrestaní aj tí, ktorí dnes cez elektronické trhovisko obstarajú tovar či službu za najnižšiu cenu. "Je to isté," vyhlásil Simon s dôvetkom, že je to zvrátené a dôkaz o snahe Smeru-SD odviesť pozornosť od Juraja Širokého.

Hlina chce odvolať Číža pre globálne otepľovanie

Jeden z predkladateľov návrhu, Miroslav Číž zo Smeru, Simonovi povedal, že o ňom ako o ministrovi pôdohospodárstva počul obludné veci, čo všetko rozkradol. "Počuli ste niekedy, že by som vás obviňoval? Neplatí ani veta - prehral som voľby, môžem všetko -  osočovať, urážať, váľať špinu. To je to, čo ponúkate tejto krajine?" pýtal sa predrečníka.

Smerák Anton Martvoň Simona upozornil, že Smer neodsudzuje, ak sa obstaráva za najnižšiu sumu. "Ale ak je upozorňovaný, že nebudú vyplatení ľudia a on ako minister neurobí nič, je to kauza, za ktorú nesie politickú zodpovednosť," povedal na adresu Figeľa.

Zapojil sa aj poslanec Alojz Hlina, ktorý chce predložiť do parlamentu návrh na odvolanie podpredsedu NR SR Číža, pretože spôsobuje globálne otepľovanie. Ako povedal, Číž nerecykluje a fajčí. „Je na mieste dať návrh na odvolanie Číža a ja ho na májovej schôdzi predložím,“ avizoval Hlina.

Zodpovedný za kauzu Váhostav?

Podľa premiéra Roberta Fica problémy Váhostavu spôsobili pohľadávky zo zmlúv, ktoré boli podpísané za čias, keď Figeľ viedol ministerstvo dopravy.

Opozícia jednotne návrh na Figeľovo odvolanie odmietla. Hnutie OĽaNO podľa predsedu Igora Matoviča stiahne všetkých svojich nominantov z funkcií, ak Smer odvolá Figeľa z postu podpredsedu Národnej rady. Rovnako predseda strany Most-Híd Béla Bugár potvrdil, že aj poslanci za jeho stranu sa vzdajú funkcií predsedov výborov parlamentu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok