Fotogaléria: Ako sa za posledné desaťročia zmenila naša planéta

TA3, NASA
18.4.2015 09:59

Rýchly ústup ľadovcov, urbanizácia púšte ale aj triumf divokej prírody po jadrovej katastrofe. NASA zverejnila snímky a satelitné zábery, ktoré ukazujú, ako sa za posledné desaťročia menila Zem.

Fotogaléria: Ako sa za posledné desaťročia zmenila naša planéta
NASA, Images of Change

Výrazné zmeny v krajine

Na záberoch, ktoré poskytla NASA, môžeme vidieť stav krajiny pred rokmi a teraz. Rozdiely sú niekedy naozaj výrazné. Lesné plochy miznú, ľadovce sa roztápajú a ľudské osídlia sa rozširujú.

Teplota na Zemi stúpa a výrazná väčšina vedcov sa zhoduje, že sa tak deje aj s pričinením človeka. Podľa údajov NASA bol minulý rok od počiatkov merania na konci 19. storočia dosial najteplejším rokom na Zemi.

V priemere od roku 1880 teplota vzrástla o 0,8 stupňa Celzia. Deväť najteplejších rokov bolo zaznamenaných v tomto storočí.

Landrecovery_Ukraine_čenobyl.jpg

1. Vľavo je záber pár dní po výbuchu v Černobyle. Svetlé štvorce sú polia pripravené na jarnú výsadbu, husté lesy okolo sú tmavozelenou a modrou sú zonačené ľudské obydlia. Na fotografii vpravo z roku 2011 sú opustené domy, väčšina polí je už zarastená svetlozelenou trávou a krovinami, husté lesy boli zničené a nanovo vysadené.

landrecovery_Icemelt_Himalayas2.jpg

2. Pohľad na miznutie ľadovca v Himalájach. Pred päťdesiatimi rokmi vyzeral ako veľký snehový jazyk, teraz už ho niet.

landrecovery_alaska.jpg

3. Podobný úkaz je viditeľný na mnohých miestach Aljašky. Zatiaľ čo na konci 19. storočia bolo údolie plné ľadu, teraz je akoby vyschnuté.

landrecovery_Waterchanges_CaspianSea.jpg

4. Hladina Kaspického mora klesá rok po roku. Na zábere sú snímky z rokov 1972, 1987 a 2010.

landrecovery_Icemelt_Italy-Switzerland.jpg

5. Symbol Álp na rozhraní Švajčiarska a Talianska Matterhorn stráca ľadový pancier.

landrecovery_Icemelt_Tanzania.jpg

6. Kilimandžáro je najvyššia samostatne stojaca hora na svete a je tvorená z troch sopečných kužeľov. Postupne stráca svoju ľadovú čiapočku. Rozdiel ilustrujú snímky z roku 1993 a 2000.

landrecovery_Deforestation_Brazil1.jpg

7. Brazílske dažďové pralesy sa strácajú z povrchu Zeme. Časť na brazílsko – bolívijských hraniciach sa zmenšuje, pretože narastá miestna populácia, priemysel potrebuje stále viac drevnej hmoty a rovnako rastie dopyt po pasienkoch a poliach.

Landrecovery_Topaz-Solar-Farm.jpg

8. Solárna farma v Kalifornii sa stretla s kritikou. Deväť miliónov solárnych panelov totiž pokrýva 25 kilometrov štvorcových pôdy.

landrecovery_Urbangrowth_Philippines.jpg

9. Hlavné mesto Filipín Manila je najhustejšie obývané mesto na svete. Za 20 rokov narástlo do gigantických rozmerov. Býva v ňom 1,6 milióna obyvateľov a rieka Pasig, ktorá prechádza zaľudneným mestom, patrí k najviac znečisteným.

landrecovery_Agriculturalgrowth_SaudiArabia.jpg

10. Na týchto záberoch môžete vidieť porovnanie poľnohospodárskej pôdy v Saudskej Arábii v 80. rokoch a o dvadsať rokov neskôr. Arabská krajina podporuje systém zavlažovania, ktorý vychádza zo starobylého konceptu starobylej vodnej nádrže. Rozumné používanie vodných zdrojov a najmodernejších technológií môže aj z púštnych oblastí vytvoriť produktívne, poľnohospodársky využiteľné miesta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok