Clintonová neprekvapila kandidatúrou, ale kontroverzným logom

TA3
19.4.2015 19:56

Favoritku amerických prezidentských volieb Hillary Clintonovú bude počas celej kampane sprevádzať nové logo. Práve to sa stalo témou búrlivej diskusie aj terčom posmechu.

Clintonová neprekvapila kandidatúrou, ale kontroverzným logom
SITA/AP

Dopravná značka: Smer Hillary

Na nové logo kandidátky amerických demokratov s výrazným písmenom H a s červenou šípkou sa zniesla spŕška kritiky. Jednoduché logo vyvolalo vášnivé reakcie na sociálnych sieťach.

Niektorí videli problém v prílišnej jednoduchosti, iných iritovali farby. Médiá i oponenti začali označovať jednoduché logo za nezvládnuté. Mnohým pripomína skôr dopravnú značku alebo označenie nemocnice.

 

Ľudia milujú krivky

Niektorí dizajnéri považujú logo za málo atraktívne. Vyčítajú mu, že je príliš hranaté so zlými farbami.

"Ľudia milujú krivky a toto logo nemá krivky. Je ostré, hranaté a vyzerá ako firemné logo," kritizovala Susan Weinschenková z poradenskej spoločnosti Team W pre internetový magazín Vox. Na porovnanie prikladá logá úspešných amerických firiem ako Nike, Coca-Cola, McDonald, ktoré sú známe svojimi oblými tvarmi.

Faux pas je vraj aj výber farieb. Modrá a červená sa považujú síce za základné americké farby vyjadrujúce vlastenectvo, ale veľké modré H a červená šípka sa zdá byť príliš do očí bijúcou kombináciou. Oslovená dizajnérka tvrdí, že takéto použitie farieb unavuje oči diváka.

Objavili sa aj prirovnania loga ku vlajke Islandu či obvinenia z vykrádania loga WikiLeaks.

Smeruje demokratka k republikánom?

Smer červenej šípky zaujal tiež. Začali sa množiť komentáre, že je nesprávne zameraná doprava. Hillary Clintonová kandiduje za Demokratickú stanu a nie za pravicových republikánov.

Miernejšie hodnotenie vyjadril legendárny grafický dizajnér Milton Glaser, ktorý stojí za známym I  NY logom. "Ide o efektívny kus grafického dizajnu, pretože zahŕňa ideu mena a aj ideu pohybu. To je v súlade so stanoveným cieľom. Logo hovorí, čo chce celá kampaň povedať," povedal Glaser pre CNN.

Kampaň sa však len začala. Za 16 mesiacov budú mať Američania dosť času, aby sa s logom zmierili, prípadne aby si našli iný terč posmechu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok