Český kardinál prezradil, aký osud zrejme čaká Róberta Bezáka

TA3 SITA
14.4.2015 15:33

Kauza odvolania trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka je podľa českého kardinála Miloslava Vlka pred skorým vyriešením, ale Bezák sa podľa neho na Slovensko nevráti.

Český kardinál prezradil, aký osud zrejme čaká Róberta Bezáka
SITA/Barracuda Movie

Dostal morálnu satisfakciu

Český kardinál, ktorý sprevádzal Bezáka na stretnutí u pápeža Františka, to povedal pre český Katolícky týdeník. „Pápež mu dal morálnu satisfakciu a som presvedčený, že mu určí miesto vhodné pre biskupa, čo bude jeho rehabilitácia,“ povedal Vlk týždenníku.

Stretnutie podľa kardinála trvalo niečo vyše 20 minút, nie ako tvrdili slovenské médiá, že bolo približne 50-minútové. „Pápež pozorne vypočul rozprávanie Róberta Bezáka, spýtal sa ho, čo si myslí o riešení celej situácie a nakoniec povedal, že si vec preštuduje a rozhodne o riešení,“ povedal Vlk.

Vlk Bezákovi dlhodobo pomáha

Kardinál českému týždenníku povedal, že celú kauzu sledoval od začiatku. Ľudia z Bezákovho okolia mu doniesli všetky dôležité dokumenty. Od začiatku roku 2014 Vlk absolvoval rôzne návštevy. Žiadal napríklad o riešenie prípadu substitúta vatikánskeho Štátneho sekretariátu.

Keď sa nič nehýbalo, išiel som koncelebrovať so Svätým Otcom do penziónu sv. Marty. Po omši som s ním o celej veci hovoril a 25. septembra som napísal žiadosť o audienciu pre Bezáka. Tento rok 11. marca som dostal list, že audiencia je stanovená na 10. apríla,“ povedal kardinál.

Prijatie na súkromnej audiencii

Pápež František v piatok prijal na audiencii bývalého trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka. Informoval o tom webový portál Svätej stolice. Nezverejnil však, čo bolo témou rozhovoru. Bezákovi sa 25. júna 2014 po generálnej audiencii vo Vatikáne podarilo stretnúť so Svätým Otcom Františkom. S pápežom Františkom sa vtedy stretol ako jeden z približne tridsiatich biskupov a počas krátkeho stretnutia odovzdal pápežovi list.

Róbert Bezák sa zdržiaval od decembra na Slovensku. Do kláštora redemptoristov v Taliansku sa už nechcel vrátiť. Bezák, ktorý je členom rehole redemptoristov, si sám Bussolengo vybral za miesto svojho pobytu z viacerých ponúk, ktoré mu rehoľa poskytla. Pôsobil tam od decembra 2013. Pôvodne nesmel slúžiť omše pre verejnosť, čo mu však neskôr miestny biskup dovolil. 

Svätý Otec Benedikt XVI. odvolal arcibiskupa Róberta Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy 2. júla 2012. Rozhodol sa tak na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila od 22. januára do 1. februára 2012. V decembri 2013 Bezák opustil Slovensko a presťahoval sa do talianskeho Bussolenga.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok