SIM kartám už odzváňa: Päť vecí, ktoré o nich potrebujete vedieť

TA3
12.4.2015 19:50

Malé mikročipy, ktoré poznáme ako SIM karty, berieme ako zásadnú súčasť mobilných telefónov. Kým mobily pokročili za desaťročia míľovými krokmi, karty sa takmer nezmenili. V súčasnosti sú problematické pre týchto päť faktov:

SIM kartám už odzváňa: Päť vecí, ktoré o nich potrebujete vedieť
SITA/AP

1. Tajným službám sa do nich podarilo preniknúť

V poslednej dobe sa SIM karty často spomínali v súvislosti s kybernetickými útokmi tajných služieb. Holandský výrobca kariet do mobilných telefónov Gemalto pripustil, že mohol byť ich terčom.

Na základe dokumentov od bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb Edwarda Snowdena sa predpokladá, že spravodajské služby USA a Veľkej Británie nelegálne prenikali do počítačových systémov spoločnosti a ukradli kľúče, ktoré sa používajú na zabezpečenie súkromnej komunikácie medzi mobilnými telefónmi.

Tento útok im umožnil tajne sledovať veľkú časť hlasovej a dátovej komunikácie po celom svete bez súhlasu zahraničných vlád a telekomunikačných firiem.

France_NSA_Surveillance-0dec00d33590422a8f3ae3694d20ac92.JPEG

2. Vyrobili ich pre ťažké mobily na pleci

Karty prišli na trh v roku 1991, pre objemné mobilné telefóny, ktoré boli tak veľké, že sa museli nosiť na ramennom popruhu.

SIM-ky mal v tej dobe výbornú vlastnosť, napriek minimálnym rozmerom sa do nich zmestili všetky kontakty telefónu a dali sa prenášať z jedného zariadenia do druhého. Nemecký výrobca Giesecke & Devrient predal prvých 300 kariet fínskemu operátorovi Radiolinja.

Každá karta má svoje sériové číslo. Prvé SIMky boli ešte vo veľkosti kreditnej karty, ale postupne sa zmenšovali. Z „mini“ a „micro“ prešli až k najmenším „nano“ rozmerom, ktoré používajú napríklad Apple zariadenia.

Webby_Awards-cce088388d674864af60c2b3558c74da.JPEG

3. Dokážeme bez nich existovať

V dnešnej dobe tenkých smartfónov nepotrebujeme kartu na prenášanie kontaktov a dát ani na personalizáciu mobilného zariadenia.

Do mobilných telefónov sa zmestia často desiatky GB, ďalšie množstvo dát máme napríklad na cloudových úložiskách. Prenos dát medzi zariadeniami sa vie uskutočniť mnohými spôsobmi.

4. Alternatívy existujú už teraz

K SIM kartám už existujú alternatívy a niektoré z nich používame paralelne. QR kódy, 3D čiarové kódy sú dobré možnosti pre smartfóny s fotoaparátmi.

Všetko, čo teraz potrebujeme, je štandardný operačný systém pre mobily ako napríklad Android alebo iOS, ktorý dovoľuje aplikáciám prebrať niektoré úlohy SIM karty.

5. Karty drží pri živote biznis

Výrobcovia sú však pochopiteľne proti všetkému, čo by ich odstavilo od ziskového podnikania. Podľa odhadov v roku 2014 sa vo svete predalo 5,2 miliardy SIM kariet.

Podľa internetového magazínu Quartz mnoho prevádzkovateľov sietí podporuje SIM, pretože im to umožňuje pripútať si zákazníkov k sieti.

Veľa ľudí napríklad ani nevie, ako nájsť a používať karty od lokálnych operátorov, keď cestujú do rôznych krajín. To sa potom odráža na vysokých poplatkoch za roaming.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok