Z oblasti Černobyľu môže opäť uniknúť radiácia, hrozba sa skrýva v lesoch

TA3, NY Times
11.4.2015 10:04

Ani nový drahý sarkofág okolo černobyľského reaktora nemusí ochrániť Starý kontinent pred ďalším únikom radiácie. Nebezpečenstvo podľa poslednej štúdie predstavujú lesy.

Z oblasti Černobyľu môže opäť uniknúť radiácia, hrozba sa skrýva v lesoch
SITA/AP

Reaktor prikryje nový sarkofág

Havária v Černobyľskej jadrovej elektrárni v roku 1986 bola najväčšou podobnou katastrofou v ľudských dejinách, zasiahla veľkú časť Európy. Rádioaktívny mrak pokryl celkovo približne 123-tisíc kilometrov štvorcových, zaznamenali sme ho aj na našom území.

Dnes je široká oblasť v okolí elektrárne uzatvorená a takmer neobývaná, niektoré jej časti sú stále silno zamorené. Denník The New York Times upozorňuje, že účinky havárie sú stále pozorovateľné aj ďaleko od Ukrajiny.

Po Nemecku sa potulujú rádioaktívne diviaky, ktoré zo zeme vyrývajú rádioaktívne huby. O podobnom prírodnom úkaze sa hovorí aj v Čechách na Šumave.

Ukrajina s pomocou peňazí 29 krajín buduje oceľový sarkofág pre štvrtý blok elektrárne. Práce na novej ochrannej konštrukcii s hmotnosťou 30-tisíc ton a s cenou 1,5 miliardy eur trvajú od roka 2010. Podieľa sa na nich Únia, Japonsko, Kanada aj USA. Stále to však nemusí stačiť.

Scenár horiaceho kotla

Medzinárodný tím expertov v odbornom časopise Ecological Monographs varuje, že hrozba nie je stále zažehnaná. Rádioaktívne izotopy cézia, stroncia a plutónia sa budú rozpadať ešte desiatky rokov. V pôde a  v rastlinách stále zostávajú nežiaduce zložky. Tie sa môžu uvoľňovať do vzduchu pri požiari.

Práve riziko požiarov je v postihnutej oblasti nezanedbateľné. Rastúce teploty a malý počet zrážok môžu z lesov urobiť horiaci kotol, z ktorého sa budú šíriť rádioaktívne častice do celej Európy.

Oblasť okolo jadrovej katastrofy sa stále viac poddáva divej prírode. Okolo elektrárne sa rozmohol hustý les. Krajinu, ktorú nereguluje ľudská ruka, pokrývajú aj niektoré ohrozené druhy. Na zemi sa hromadí veľké množstvo mŕtvej biomasy. Stromy pokrývajú až 70 percent zakázanej zóny a protipožiarne opatrenia sú na minimálnej úrovni. Riziková plocha je veľká asi ako štvornásobok New Yorku.

Obavy z cézia

Timothy Mousseau, biológ z University of South Carolina a jeho kolegovia vytvorili počítačový model, ktorý zahŕňa požiarne vzorce, klimatické predpovede a dáta z kontaminovaných oblastí v Ukrajine a Bielorusku. Podľa ich analýzy lokálne požiare v rokoch 2002, 2008 a 2010 rozšírili asi 8 percent pôvodného množstva cézia 137 z černobyľskej katastrofy.

Vedci zatiaľ nepredvídali, ako veľmi sa môže rádioaktívny materiál šíriť v budúcnosti, ale varujú, že veľké požiare môžu obklopiť Černobyľ rádioaktívnymi sadzami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok