Pluto objavili na základe chybných výpočtov, pomenovalo ho dievčatko

TA3
4.4.2015 09:57

Slnečná sústava mávala o jednu planétu viac. Predtým, ako Pluto prišlo o svoj status, tešilo sa veľkej popularite. Zapríčinil ju aj zaujímavý príbeh jeho objavenia a pomenovania pred 85 rokmi.

Pluto objavili na základe chybných výpočtov, pomenovalo ho dievčatko
NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

Uvidíme jeho pravú tvár

Americká sonda New Horizons sa už za tri mesiace ako prvý ľudský objekt dostane do blízkosti trpasličej planéty Pluto. Detailné snímky, ktoré vyhotoví, konečne ukážu podobu tohto záhadného objektu.

Hoci Pluto pred pár rokmi stratilo status planéty, pred desaťročiami sa tešilo veľkej popularite. Objavili ho totiž v dobe honu na záhadnú Planétu X, ktorá má obiehať okolo Slnka na konci našej sústavy. Zavážil aj fakt, že Pluto nepomenovali vedci, ale malé chytré dievčatko.

Farmár objavil deviatu planétu

Na základe nepravidelností v pohybe planéty Neptún sa v americkom Lowellovom observatóriu predpokladalo, že v Slnečnej sústave existuje aj vzdialená, deviata planéta. Všetky výpočty tomu nasvedčovali.

Planétu sa na základe týchto údajov podarilo nájsť Clydovi Tombaughovi, farmárovi, ktorý sa stal astronómom. Planéta vzdialená 5 miliárd kilometrov od Zeme uchvátila vedcov, ale aj verejnosť. Jej objav vyhlásili v marci 1930 a vo všeobecnosti sa považoval za triumf astronómie.

Novú planétu nepomenovali hneď. Nebeské teleso, ktoré čakalo na svoje odhalenie miliardy rokov, mohlo pokojne ešte pár týždňov vydržať.

V Lowellovom observatóriu sa najprv páčilo meno Minerva, ale toto meno sa už použilo na iný vesmírny objekt. Vzrušená americká verejnosť navrhovala Splentor, Pax, Perseus, Maximum, Nuevo, Utopiu a desiatky iných.

tombaugh-cely.png

Objaviteľ planétky a malá autorka mena Pluto.

Vymyslela meno pri raňajkách

Malá Venetia Burney z britského Oxfordu sa dozvedela o objave novej planéty pri raňajkách. Jej dedko, penzionovaný knihovník Falconer Madan, si práve čítal štrnástu stranu v novinách Times.

Článok spomínal, že novoobjavená planéta ešte nemá meno a Venetiu v tom čase zaujímali grécke a rímske mýty. Okamžite si ju pre seba pomenovala Pluto.

Dedkovi sa návrh pozdával. Tak sa začala séria šťastných náhod, výsledkom ktorej je, že malé dievča pomenovalo planétu.

Dedko sa chcel s excelentným nápadom vnučky pochváliť svojmu kamarátovi Herbertovi Turnerovi, profesorovi astronómie z Oxfordu. Iróniou bolo, že profesor Turner bol práve na stretnutí Kráľovskej astronomickej spoločnosti v Londýne, kde sa veľa špekulovalo o pomenovaní deviatej planéty.

Keď sa Turner konečne stretol s Madanom, návrh Pluta ho oslovil. Profesor neváhal a poslal telegram do Ameriky. „Prosím zvážte pri pomenovaní novej planéty meno Pluto, návrh malého dievčaťa Venetie Burney pre tmavú a ponurú planétu,“ znel telegram.

Observatórium oslovila náhodná zhoda, keďže prvé dve písmená PL korešpondovali s iniciálami zosnulého Percivala Lowella, zakladateľa observatória a neúnavného pátrača po záhadnej Planéte X.

Psa Rogera premenovali

Rodina Venetie už v minulosti spojila znalosť mytológie s vesmírnym bádaním. Na konci 19. storočia jej strýko Henry Madan pomenoval mesiace Marsu po synoch boha vojny a bohyne krásy Phobos a Deimos.

Keď v máji noviny oznámili, že nová planéta sa bude definitívne volať Pluto, dedko odmenil Venetiu päťlibrovou bankovkou. Venetia v neskoršom veku hnevali názory, že nápad s Plutom odpozerala z Disneyho rozprávky.

Kreslený pes z Mickey Mousa s rovnakým menom sa objavil na plátne práve v roku 1930, keď objavili Pluto. Pes však dostal meno až po planéte, predtým sa volal Roger.

pluto-povrch.jpg

Pluto z povrchu jedného zo svojich mesiacov. (NASA, ESA and G. Bacon)

Objavili ho náhodou

Venetia Phair, rodená Burney (1918 - 2009) zomrela tri roky po tom, čo Pluto preradili zo statusu planéty na trpasličiu planétu.

Astronómovia pridelili Plutu v novom tisícročí status planétky pre malé rozmery a netypickú dráhu. Teraz niektorí vedci predpokladajú, že je to niekdajší mesiac planéty Neptún.

Ukázalo sa aj to, že výpočty, s ktorými pracoval astronóm Tombaugh, boli nesprávne. Nájdenie Pluta pred 85 rokmi bolo len dielom náhody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok