Svetová banka varuje pred dlhou recesiou ruskej ekonomiky

TASR
1.4.2015 15:41

Negatívny vplyv na ruské hospodárstvo majú západné sankcie a nízke ceny ropy. Podľa základného scenára SB ruské HDP tento rok klesne o 3,8 % a o ďalších 0,3 % v roku 2016.

Svetová banka varuje pred dlhou recesiou ruskej ekonomiky
SITA

Ponuré strednodobé rastové vyhliadky

Aktuálna prognóza SB je podstatne pesimistickejšia než jej decembrová predpoveď, ktorá tento rok počítala s poklesom HDP len o 0,7 % a na budúci rok očakávala nárast o 0,3 %.

Moskva sa musí prispôsobiť novej realite, ktorej hlavnými faktormi sú nízke ceny ropy a západné sankcie, uviedla hlavná ekonómka SB pre Rusko Birgit Hanslová. V strednodobom horizonte je podľa nej hlavným problémom nedostatok investícií.

Ceny ropy porastú iba mierne

Základný scenár SB počíta s tým, že cena ropy sa v najbližších dvoch rokoch oživí len mierne, pričom tento rok by mala v priemere dosiahnuť 53 USD (49,28 eura) za barel (159 litrov) a 57 USD za barel v roku 2016. Hlavným dôvodom je prebytok ponuky na trhu a slabý dopyt.

Optimistickejší scenár očakáva v roku 2015 priemernú cenu ropy na úrovni 65,5 USD a 68,7 USD za barel v roku 2016. V takomto prípade by ruská ekonomika tento rok klesla o 2,9 % a na budúci vzrástla o 0,1 %.

SB predpokladá, že západné sankcie prijaté v súvislosti s ukrajinským konfliktom budú platiť aj počas rokov 2015 a 2016. Vplyv sankcií na ruskú ekonomiku môže mať dlhodobé výrazné negatívne účinky, ktoré nezmiznú ani po zrušení sankcií. Sankcie podľa SB prehĺbia problém týkajúci sa nedostatku investícií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok