Poisťovňa prestáva desaťtisícom dlžníkov uhrádzať zdravotnú starostlivosť

TA3 TASR
1.4.2015 14:46

70-tisíc ľudí, ktorí nesplácajú svoj dlh v zdravotnej poisťovni Dôvera, môžu mať problém. Poisťovňa totiž prestáva uhrádzať odkladnú zdravotnú starostlivosť v lekárňach a u zubárov.

Poisťovňa poslala lekárňam dodatky k zmluvám

Prezident Ondreja Sukeľ uviedol, že Dôvera zaslala  všetkým lekárňam dodatky k zmluvám, na základe ktorých im nepreplatí lieky vydané dlžným poistencom. "Čo predstavuje priamu stratu lekárne," napísal. Lekárne sa podľa neho ocitli v pasci, pretože tak vznikla legislatívna diera.

"Na jednej strane Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou potvrdil, že poistenec, ktorý je vedený v zozname dlžníkov, má právo na úhradu len neodkladnej zdravotnej starostlivosti. V zákone o liekoch a zdravotníckych pomôckach sa však píše, že lekárnik musí vydať pacientovi liek do 24 hodín za podmienok určených kategorizáciou," informoval. Z uvedeného podľa Sukeľa vyplýva, že ak by aj lekárnik vedel o prípadnom dlhu poistenca, nie je to dôvod na odmietnutie výdaja lieku alebo požadovania plnej úhrady.

Všeobecní lekári a špecialisti v bežnom režime

Podľa Sukeľa sa opatrenie súkromnej poisťovne dotkne lekární a zubárov, všeobecní lekári a špecialisti pokračujú v štandardnom režime. "Lekárnikom sme náš postup vysvetlili a poskytli sme veľa informácií, aby sme rozptýlili ich pochybnosti o zákonnosti nášho kroku," povedal PR špecialista poisťovne Dôvera Matej Štepianský.

Postup poisťovne podľa neho nespochybnil ani Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Podľa Ministerstva zdravotníctva lekárnici síce nie sú povinní zisťovať, či je ich klient neplatič poistného, právny poriadok mu to však umožňuje.

Témy: liek Poisťovňa
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok