Dzurinda prijal Porošenkovu ponuku, posilní jeho poradnú skupinu

TASR
1.4.2015 16:46

Dvojnásobný slovenský premiér Mikuláš Dzurinda sa stane jedným zo zahraničných poradcov ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Ťažiskom jeho úlohy bude pomáhať Ukrajine realizovať kľúčové politické a ekonomické reformy.

Dzurinda prijal Porošenkovu ponuku, posilní jeho poradnú skupinu
SITA/Jozef Jakubčo

Dôraz na aplikáciu reforiem

"Včera (v utorok) som tú ponuku dostal a po krátkom zvažovaní som sa rozhodol ju prijať," povedal Mikuláš Dzurinda.

"Ukrajina chce patriť na Západ a potrebuje veľkú modernizáciu," vysvetlil. Príbeh Slovenska je z toho hľadiska inšpiratívny, keďže prekonalo neľahké obdobie ekonomickej transformácie. "Ukrajina potrebuje vyvážať, nie iba dovážať, a teda zvýšiť svoju konkurencieschopnosť," konštatoval expremiér.

Pripojí sa k Miklošovi

Na otázku, či nepovažuje úlohu, ktorá stojí pred Ukrajinou, za takmer neriešiteľnú, odpovedal negatívne. "Otázka stojí tak, buď sa postavíte, alebo podľahnete. Je výsostným záujmom mojej vlasti, aby mala v Ukrajine stabilného, pokojného a predvídateľného suseda," dodal Dzurinda.

Mikuláš Dzurinda nebude prvým Slovákom, ktorý radí čelným ukrajinským predstaviteľom. Jeho dlhoročný blízky spolupracovník Ivan Mikloš je už poradcom ukrajinskej ministerky financií Natalii Jareskovej a ukrajinského ministra hospodárstva Aivarasa Abromavičiusa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok