Prokuratúra požaduje údajné video z posledných sekúnd Airbusu

TA3, TASR, SITA
1.4.2015 14:49

Francúzska prokuratúra požaduje, aby údajné video, ktoré zachytáva posledné sekundy Airbusu, nálezca ihneď odovzdal vyšetrovateľom. Na mieste havárie už zozbierali väčšinu pozostatkov obetí.

Prokuratúra požaduje údajné video z posledných sekúnd Airbusu
SITA/AP

Telefóny vraj ešte neanalyzovali

Francúzske vyšetrovacie orgány vyzvali na okamžité odovzdanie údajného videozáznamu, ktoré podľa nemeckých a francúzskych bulvárnych médií zachytáva minulotýždňové zrútenie lietadla nemeckej spoločnosti Germanwings.

Podľa francúzskej prokuratúry, ktorá vedie vyšetrovanie nárazu stroja v Alpách, sú informácie denníka Bild a francúzskeho týždenníka Paris Match vymyslené. Tvrdenia o údajnom zázname z nájdeného mobilného telefónu jedného z cestujúcich sú nepravdivé, keďže doteraz žiadny z nájdených telefónov neprehľadávali ani neanalyzovali.

Bild a Paris Match píšu, že video zachycuje chaos a hluk na palube stroja, pričom v pozadí počuť tupé údery, ktoré údajne vydáva kapitán snažiaci sa dostať do pilotnej kabíny.

Na miesto prišlo vedenie Lufthansy

Šéfovia nemeckej leteckej spoločnosti Lufthansa a jej dcérskej nízkonákladovej spoločnosti Germanwings navštívili miesto havárie dopravného lietadla na juhu Francúzska, pri ktorej zahynulo všetkých 150 ľudí na palube.

Návšteva sa konala práve v čase, keď pribúdajú otázky o druhom pilotovi Andreasovi Lubitzovi a o tom, koľko toho vedeli jeho zamestnávatelia o jeho duševnom zdraví.

Generálny riaditeľ Lufthansy Carsten Spohr a generálny riaditeľ Germanwings Thomas Winkelmann pristáli s helikoptérou vo francúzskej alpskej obci Seyne-les-Alpes, neďaleko rokliny, kde sa Airbus A320 roztrieštil 24. marca na tisíce kusov.

Vymkol kapitána a narazil do Álp

Lietadlo nemeckých nízkonákladových aerolínií Germanwings minulý utorok narazilo do vysokohorského úbočia na juhovýchode Francúzska. Na palube stroja Airbus A320 smerujúceho z Barcelony do Düsseldorfu bolo 144 cestujúcich a šesť členov posádky, z ktorých nehodu nikto neprežil. 

Francúzska prokuratúra na základe zvukového záznamu vyjadrila presvedčenie, že druhý pilot počas letu vymkol kolegu mimo pilotnej kabíny a s lietadlom niekoľko minút úmyselne klesal, až kým nenarazilo do zeme. Prokuratúra v Düsseldorfe, kde 27-ročný Lubitz žil, v pondelok potvrdila, že v minulosti prejavoval samovražedné sklony.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok