Palestína môže stíhať Izraelčanov za zločiny na jej územiach

TA3 SITA
1.4.2015 09:41

Palestínčania chcú podať sťažnosť na konkrétnych izraelských vojakov hneď, cesta k začatiu súdneho stíhania môže byť ale dlhá.

Palestína pristúpila k Medzinárodnému trestnému súdu

V sídle súdu v Haagu sa konala krátka ceremónia pre palestínsku delegáciu. Palestínčania chcú pred súdom stíhať Izraelčanov za údajne zločiny spáchané na palestínskych autonómnych územiach.

Rozhodnutie Palestínčanov kritizovali Izrael a USA ako jednostranný krok odporujúci diplomatickému úsiliu medzi Izraelom a Palestínčanmi.  Na ceromónii sa zúčastnil palestínsky minister zahraničných vecí Rijád Málikí, nie však  prokurátorka ICC Fatou Bensoudaová.

Cesta môže byť dlhá

Aj keď Palestínčania chcú podať sťažnosť na konkrétnych izraelských vojakov hneď, cesta k začatiu súdneho stíhania môže byť dlhá. Upozornil na to sám Málikí:  "Nechcem náš národ sklamať, ale procedúra ICC je pomalá a dlhá. Môže sa stretnúť s mnohými prekážkami a výzvami a môže trvať roky.“

Bensoudaová nechala už v januári odštartovať predbežné vyšetrovanie, ktoré má určiť, či existuje dostatok podkladov pre začatie stíhania. Nemenovaný palestínsky predstaviteľ uviedol, že Palestínčania sú pripravení počkať na výsledok, aj keď môže trvať mesiace alebo roky.

Vina na obidvoch stranách

Palestínska samospráva chce podať sťažnosti na činy spáchané Izraelčanmi od júna minulého roka. Bude do nich spadať aj letná päťdesiatdňová ofenzíva v Pásme Gazy, kde prišlo o život 2200 Palestínčanov. Stíhanie sa ale môže týkať aj palestínskeho Hamasu a to za jeho raketovú paľbu na civilistov v Izraeli.

Súd môže od stíhania ustúpiť v prípade, že sa žalovaná strana bude prípadmi seriózne zaoberať a začne ich nezávisle vyšetrovať. Izraelská armáda už niektoré útoky na civilistov v Gaze vyšetruje. Ochrancovia ľudských práv z Human  Human Rights Watch krok Palestínčanov ocenili a oznámili, že si zaslúžia medzinárodnú podporu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok