Slováci v príprave zdolali Čechov, Duda strelil premiérový gól

TASR TA3
31.3.2015 22:45

Slovenskí futbalisti zvíťazili v utorok v prípravnom zápase s postfederálnym rivalom z Česka 1:0. V Žiline na vypredanom štadióne rozhodol o prestížnom víťazstve domácich mladý stredopoliar Ondrej Duda prvým reprezentačným gólom.

Slováci v príprave zdolali Čechov, Duda strelil premiérový gól
SITA/Milo Fabian

Najdlhšia séria víťazstiev

Slovensko tak uspelo aj v druhom zápase roka, keď v piatok triumfovalo v kvalifikačnom zápase EURO 2016 nad Luxemburskom 3:0 rovnako pod Dubňom.

Zverenci trénera Jána Kozáka vedú C-skupinu s plným počtom 15 bodov a súčasne ťahajú najdlhšiu sériu víťazstiev, ktorá po Čechoch narástla na osem. Slovensko si tiež vylepšilo s Čechmi vzájomnú bilanciu na tri výhry, dve remízy a 5 prehier. Najbližšie sa Slováci stretnú v domácom kvalifikačnom zápase s Macedónskom 14. júna.

Mladíci nesklamali

V tíme trénera Jána Kozáka si pripísal debut v najcennejšom drese stredopoliar Ján Greguš z Jablonca. Slováci nastúpili oproti Luxembursku so šiestimi zmenami v základe. Šancu v bráne dostal Ján Mucha, v strede obrany Kornel Saláta, na defenzívnom štíte duo Patrik Hrošovský a Greguš, na kraji zálohy Róbert Mak a v strede poľa Ondrej Duda.

Tréner Česka Pavel Vrba urobil až desať zmien oproti kvalifikačnému zápasu s Lotyšskom v Prahe (1:1). Jediný, ktorý zostal v základe bol obranca Werderu Brémy Theodor Gebre Selassie.

Slovensko - Česko 1:0 (0:0)
Gól: 49. Duda, ŽK: Škrtel - Plašil, rozhodoval: Vad (Maď.), 10.594 divákov.
SR: Mucha - Pekarík, Škrtel (46. Ďurica), Saláta (46. Michalík), Hubočan - Hrošovský, Greguš - Mak (60. Šesták), Duda (82. Pečovský), Weiss (60. Ďuriš) - Hamšík (46. Jakubko)
ČR: Vaclík - Gebre Selassie (60. M. Kadlec), Suchý, Holek, Hloušek (82. Novák) - V. Kadlec (71. Dočkal), Pospíšil (60. Plašil), Kolář (71. Darida), Vácha, Pilař (61. Krejčí) - Necid

Priebeh zápasu:
Na ťažkom teréne, keď v Žiline celý deň pršalo aj snežilo, sa začalo ostro a otvorene, hra sa prelievala hore dolu. Vo výbornej kulise, keď bolo vypredané, Slováci zahrozili ako prví, v 8. minúte strieľal z pravej strany Mak. V 17. minúte to skúsil Duda, Vaclík bol ale na mieste. V 28. minúte štadión zahučal, keď po Pekaríkovom centre sa pokúsil vystrihnúť nožničky Hamšík, ale netrafil.

Po polhodine sa spustil intenzívny dážď a ten pomohol Kozákovcom. Čechov dostali pod tlak, v 33. minúte hlavičkoval po Makovom priamom kope tesne vedľa Škrtel. V 34. minúte sa zrodila najväčšia šanca domácich, Weiss zabehol po výbornej hĺbkovej prihrávke za obranu, pekne nacentroval Pekaríkovi, ktorému ale strela nesadla a na bránkovej čiare ju vykopol Gebre Selassie. Česi mali jedinú vážnejšiu príležitosť, keď v 45. minúte nepresne vystrelil Václav Kadlec.

Tréner Kozák v polčase urobil tri zmeny, dolu išli Hamšík, Škrtel a Saláta, hore Ďurica, Michalík a Jakubko. Dážď ustal a domáce publikum jasalo v 49. minúte, keď utešenou strelou spoza šestnástky premiérovým gólom v najcennejšom drese otvoril skóre Duda. V 65. minúte mohli Česi vyrovnať, ale Mucha dvakrát skrotil na čiare hlavičku Krejčího po centri na zadnú tyč. Hralo sa stále otvorene, nebola núdza o pekné situácie.

O dve minútky sa k zakončeniu chytal po zvysoka padajúcej lopte v 16-ke osamotený Šesták, ale strela mu vôbec nesadla. Na druhej strane mohol vyrovnať Necid, keď bol v 75. minúte v otočke slabo bránaný domácimi zadákmi. Slováci v závere hrali defenzívne a strážili výhru, odolali tlaku hostí a zaknihovali prestížne víťazstvo.

Hlasy po zápase /zdroj: TV Dajto/:
Ján Kozák, tréner SR: "Som veľmi spokojný. Derby zápas mal svoju kvalitu, videli sme vynikajúce výkony hráčov, boli tu fantastickí diváci, takže maximálna spokojnosť. Každý hráč odovzdal na ihrisku maximum. Dlhodobo podávame vynikajúce, zodpovedné výkony, chlapci radi reprezentujú. Fanúšikovia to pochopili a podporujú nás a po tom som vždy túžil."

Pavel Vrba, tréner ČR: "Slovensko bolo o ten gól lepšie, vypracovalo si viac gólových príležitostí. My sme mohli v druhom polčase vyrovnať, ale naše akcie sme nedotiahli. Výsledok pre nás príliš priaznivý nie je, mohli sme viac vyťažiť z koncovky."

Ondrej Duda, stredopoliar SR a autor víťazného gólu: "Nepovedal by som, že som hrdina. Vyhrali sme a všetci sme spokojní. Často tak nestrieľam, dnes som si povedal, že musím začať. Mal som pred sebou voľné pole a na ťažkom teréne to tam spadlo. Marek Hamšík mi povedal, že za gól na najbližšom zraze niečo zaplatím do kasy. Ale urobím to s radosťou, sú to príjemné starosti. Som rád, že diváci na reprezentáciu konečne chodia a bavia sa futbalom. Zápas sa musel páčiť, vyhrali sme prestížny duel.

Martin Škrtel, stopér SR: "Tá rivalita medzi mužstvami Slovenska a Česka vždy bola, preto sme k zápasu pristúpili zodpovedne. Mladí (Greguš, Duda, Hrošovský - pozn.) patrili k najlepším na ihrisku a poriadne zamotali trénerovi hlavu. Myslím, že sa ukázali vo veľmi dobrom svetle. Pred zápasom sme všetci spolu prišli s nápadom vyrobiť plagát pre Mariána Čišovského. Jeho choroba nás všetkých zasiahla a aj týmto malým gestom sme mu chceli ukázať, že je stále jeden z nás."

Ján Greguš, stredopoliar SR a debutant: "Celý tím podal veľmi poctivý výkon. Som rád, že som dostal v takomto zápase šancu. Skalp Čechov je cenný, tieto zápasy vždy mali a budú mať náboj. Ďakujem fanúšikom, že dvakrát po sebe zaplnili žilinský štadión a vytvorili skvelú kulisu."

Tomáš Vaclík, brankár ČR: "Nechytateľná strela to nebola, ale lopta na tom bahne ma preskočila. Nechcem sa však vyhovárať na terén, mal som si s tou strelou poradiť lepšie. Slováci hrali dobre po krajoch, po pravej strane boli v prvom polčase nebezpeční. Ukázali štýl hry, akým sa prezentujú v kvalifikácii."

Marek Suchý, kapitán ČR: "Prehrali sme, čo sme určite nechceli. V druhom polčase sme mali dobré situácie na vyrovnanie, ale nedali sme z nich gól. Na to, aký bol terén, bol zápas prekvapivo celkom slušne kombinačný. Bol to prestížny zápas, o to viac nás mrzí prehra."

Zápas pre TA3 zhodnotil Ľ. Moravčík

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok