Kuba a USA vo Washingtone rokovali o otázkach ľudských práv

TASR
31.3.2015 22:10

Spojené štáty a Kuba sa stretli vo Washingtone, aby prerokovali, ako zamýšľajú viesť dialóg v súvislosti s chúlostivými otázkami ľudských práv.

Kuba a USA vo Washingtone rokovali o otázkach ľudských práv
SITA/AP

Prelomové rokovania

Z rozhovorov pravdepodobne nevzíde zásadné rozhodnutie. Ide však o prvý oficiálny dialóg medzi Havanou a Kubou dotýkajúci sa témy ľudských práv, odkedy americký prezident Barack Obama a jeho kubánsky kolega Raúla Castro 17. decembra oznámili proces obnovovania diplomatických vzťahov.

Americkú delegáciu vedie Tom Malinowski, námestník ministerstva zahraničných vecí pre otázky ľudských práv a demokraciu. Za Kubu rokuje námestník riaditeľa pre multilaterálne záležitosti rezortu diplomacie Luis Pedroso.

"Táto predbežná schôdzka odráža naše trvalé zameranie na ľudské práva a demokratické princípy na Kube," uviedol nemenovaný predstaviteľ rezortu diplomacie. Podľa Washingtonu sú "ľudské práva prioritou".

Širšie práva a sloboda prejavu

Spojené štáty trvalo tlačia na Havanu, aby zlepšila ľudskoprávnu situáciu na Kube, predovšetkým pokiaľ ide o zatýkanie disidentov či aktivistov a zaobchádzanie s politickými väzňami. "Ostrov slobody" by mal tiež svojim obyvateľom dopriať širšie práva na slobodu prejavu, zhromažďovania a politické aktivity.

Kuba naopak odpovedá kritikou na adresu chudoby, nedostatočného krytia zdravotnej starostlivosti a používania neprimeranej policajnej sily v Spojených štátoch. Upozorňuje tiež Washington, aby sa nemiešal do jej vnútorných záležitostí a prestal s podporovaním tamojšieho disentu.

 

Prekonanie dedičstva nedôvery

"Toto prvé stretnutie sa zameriava na prerokovanie štruktúry budúcich dialógov, rokovania však budú musieť prekonať dedičstvo nedôvery, ako aj rozsiahle koncepčné rozdiely vo vnímaní témy ľudských práv,"povedal riaditeľ ľudskoprávnej organizácie WOLA Geoff Thale.

Pre úplnú normalizáciu vzťahov medzi Washingtonom a Havanou potrebuje Obama podporu Kongresu kontrolovaného republikánmi. Tí však takúto dohodu odmietajú, pokiaľ bude na Kube stále vládnuť jedna politická strana a tamojší režim neprestane s potláčaním disentu a kontrolou médií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok