Nájdenie videozáznamu z Airbusu prokuratúra zatiaľ nepotvrdila

TASR TA3
31.3.2015 20:36

Prokuratúra zatiaľ nepotvrdila nález niekoľkosekundového záznamu, ktorý má zachytávať posledné chvíle pasažierov v Airbuse A320. Lietadlo havarovalo v Alpách, zahynulo všetkých 150 ľudí na palube.

Kľúčový dôkaz vyšetrovania

O videozázname informovali nemecký denník Bild a francúzsky magazín Paris Match, ktoré mali možnosť oboznámiť sa s jeho obsahom. Nosič s evidentne nepoškodeným záznamom našiel na mieste dopadu stroja človek, patriaci do okruhu vyšetrovateľov.

Aj keď pôsobí dianie na palube chaoticky a obraz je totálne nestabilný bez možnosti identifikovať akúkoľvek osobu, je pravosť záznamu, nakrúteného v zadnej časti Airbusu A320, nespochybniteľná.

Zatiaľ nevedia, kto filmoval

Zatiaľ sa nevie, či dianie na palube filmoval niekto zo šiestich členov posádky alebo jeden z pasažierov.
Videozáznam potvrdzuje správnosť dedukcií na základe obsahu prvej čiernej skrinky, ktoré v uplynulý štvrtok zverejnil na tlačovej konferencii v Marseille prokurátor Brice Robin.

Výkriky na videozázname sú dôkazom, že cestujúci na palube stroja vedeli, v akej bezvýchodiskovej situácii sa ocitli. Vo viacerých jazykoch je tu počuť zvolanie "Môj Bože".

Na zázname je počuť najmenej trikrát jasné kovovo znejúce údery, zrejme signál, že sa kapitán stroja pokúšal až do samotného konca dostať sa do kokpitu, a to buď sekerou alebo iným kovovým predmetom. Krátko pred skončením záznamu lietadlo naráža zrejme do končiara alebo do svahu. Záber ukazuje náhle naklonenie kabíny lietadla a opätovné výkriky ľudí, potom sa končí.

Prokurátor o videu nevedel

Marseillský prokurátor Brice Robin, ktorý vyšetruje okolnosti havárie nemeckého airbusu, nemá žiadne informácie o náleze autentického videozáznamu z paluby stroja, ako o ňom informovali nemecký denník Bild a francúzsky magazín Paris Match. 

Prokurátor pripustil, že sa na mieste dopadu našiel celý rad mobilných telefónov, ktorých obsah ešte čaká na vyhodnotenie. Po náraze sa však tieto prístroje nachádzajú vo veľmi zlom stave. "Neviem, či ich bude možné vyhodnotiť," dodal prokurátor.

Miesto havárie opustil Robin dve hodiny pred rozhovorom a vtedy ešte nebolo nič známe o náleze spomínaného videozáznamu, dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok