Únia zrušila kvóty na produkciu mlieka

TA3 SITA
31.3.2015 17:44

V Európskej únii po 31 rokoch prestávajú platiť kvóty na produkciu mlieka a s nimi aj sankcie za prekročenie jej stanovenej hranice. Brusel kvóty zaviedol v roku 1984, keď výroba mlieka vysoko prekračovala dopyt.

Zrušenie kvót vyvolalo protesty

Výrobcovia mliečnych výrobkov v utorok protestovali v uliciach Bruselu s cieľom vyjadriť nespokojnosť so zrušením mliečnych kvót v EÚ, ktoré vstúpi do platnosti v stredu.

Desiatky farmárov prišli poukázať na hrozbu zaplavenia európskeho trhu lacným mliekom. Zisky z predaja tak podľa nich nebudú pokrývať náklady na jeho výrobu. Prospech z veci tak podľa nespokojencov budú mať veľké nadnárodné spoločnosti ako Nestlé, Danone či Campina.

Tridsať rokov starý systém

Systém mliečnych kvót, ktoré zaviedli v roku 1984, jednotlivým členským krajinám určoval, koľko mlieka môžu maximálne vyprodukovať. Výroba vtedy totiž prevyšovala dopyt.

Prvé rozhodnutie o ukončení kvót padlo v roku 2003 v záujme flexibilnejšej reakcie na rastúci dopyt na svetových trhoch. Brusel tvrdí, že ak sa sektor mlieka viac zameria na výrobky s pridanou hodnotou ako napríklad syry, môže sa stať hybnou silou pre ekonomiku únie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok