Rusko a USA rokovali o nástupcovi Medzinárodnej vesmírnej stanice

ČTK NASA
31.3.2015 12:04

Ruský Roskosmos a americká NASA nemajú v pláne udržovať po roku 2024 na obežnej dráhe okolo Zeme spoločnú vedeckú stanicu, podobný projekt ale zvažujú vytvoriť na Mesiaci. Oznámila to agentúra Interfax s odvolaním sa na ruské zdroje.

Rusko a USA rokovali o nástupcovi Medzinárodnej vesmírnej stanice
NASA

Ruskú časť stanice odpoja

Roskosmos vo februári oznámil, že bude využívať výskumné kapacity Medzinárodnej vesmírnej stanice pravdepodobne do roku 2024. Po tomto dátume Rusko odpojí z ISS tri ruské moduly a použije ich ako základ vlastnej orbitálnej stanice.

Podľa ruských komentárov sa Moskva chce týmto krokom odpútať od závislosti na kozmických programoch USA a Európskej únie. Tí sú však závislí od ruských lodí Sojuz, ktoré ako jediné vedia v súčasnosti spoľahlivo prepraviť ľudskú posádku na ISS. S pokračovaním vesmírneho programu do roku 2024 musia ešte súhlasiť ďalší partneri – Európska vesmírna agentúra, Japonsko a Kanada.

Šéf NASA Charles Bolden vlani vyhlásil, že ISS môže fungovať aj bez Ruska. Aj keby sa z nej Rusko stiahlo, žiadna zúčastnená krajina "nie je na Medzinárodnej vesmírnej stanici nepostrádateľná", povedal Bolden novinárom.

Na Mesiaci alebo nad ním

Ruskí vedci sa podľa Roskosmosu chcú zamerať aj na výskum Mesiaca s pomocou automatických sond umiestnených na jeho obežnej dráhe aj na jeho povrchu.

V prvej fáze výskumného programu plánujú na Mesiac do roku 2020 vyslať dve sondy Luna Resource a Luna Glob. V druhej etape budú na Mesiaci zbierať vzorky až do hĺbky dvoch metrov nové Lunochody. V etape po roku 2020 budú väčšie Lunochody skúmať oblasť v okruhu 30 kilometrov od pristátia.

"Nechceme, aby človek spravil na Mesiaci len krok," povedal Popovkin v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Vesti FM. "Dnes vieme dosť o danej problematike, vieme, že je voda v polárnych oblastiach," povedal. "Teraz diskutujeme, ako zahájiť výskum (Mesiaca) s NASA a Európskou vesmírnou agentúrou," dodal.

Existujú dve možnosti, "buď zriadiť základňu na Mesiaci, alebo zriadiť stanicu na obežnej dráhe okolo neho." Spoločné rokovania potvrdil aj hovorca agentúry NASA J. D. Harrington. "NASA rokovala na spoločnom stretnutí s manažérmi vesmírnych agentúr Ruska a deviatich ďalších krajín o spoločných koordinovaných postupoch skúmania vesmíru."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok