Saudská koalícia útočí na jemenských rebelov, Irán im posiela pomoc

SITA
31.3.2015 11:09

Irán poslal šiitským povstalcom v Jemene nevojenskú pomoc v podobe liekov a potravín.

Saudská koalícia útočí na jemenských rebelov, Irán im posiela pomoc
SITA/AP

Povstalcom poslali lieky a potraviny

Irán poslal nevojenskú pomoc šiitským povstalcom, proti ktorým bojuje koalícia arabských krajín na čele so Saudskou Arábiou. Pomoc zahŕňa 19 ton liekov a zdravotníckych potrieb ako aj dve tony potravín.

Pomoc poskytnutá iránskym Červeným polmesiacom dorazila letecky, nie je však jasné, na ktoré letisko. Arabská koalícia totiž tvrdí, že veľa letísk ovládaných povstalcami zbombardovala a momentálne má jemenský vzdušný priestor pod plnou kontrolou.

Šiitskí povstalci známi ako Húsíovia sú spojencami Iránu, ten však popiera, že by im poskytoval peniaze, výcvik a zbrane, ako tvrdia niektorí západní a jemenskí predstavitelia.

Zasiahli aj utečenecký tábor

Letecké útoky arabskej koalície pokračujú. Nálety zasiahli severné mesto Sadí, hlavné mesto Saná ako aj centrálne mesto Járim. Nad Saná sa ešte ráno vznášal hustý dym, keďže strely pravdepodobne zasiahli sklady zbraní umiestnené v tuneloch pod kopcami nad mestom.

Jeden z náletov sa uskutočnil pri utečeneckom tábore Mazrak na severe Jemenu, v časti krajiny ovládanej povstalcami. Medzinárodná organizácia pre migráciu uviedla, že následkom zásahu zahynulo 45 ľudí a ďalších 65 sa zranilo.

Útoky majú zastaviť postup Húsíov

Saudská Arábia začala uskutočňovať nálety proti šiitským povstalcom v noci zo stredy na štvrtok minulého týždňa a postupne sa k nej pridali aj ďalšie arabské krajiny.

Útoky majú zastaviť postup Húsíov, ktorí sa snažia rozšíriť územie pod svojou kontrolou a ovládajú už aj hlavné mesto Saná. Ich postup donútil k úteku Západom podporovaného prezidenta Abda Rabbu Mansúra Hádího.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok