Čistý zisk ruského gigantu Gazprom klesol o 70 percent

TASR
31.3.2015 09:25

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom zažíva ťažké časy. Čistý zisk spoločnosti vlani klesol o 70 percent.

Čistý zisk ruského gigantu Gazprom klesol o 70 percent
SITA

Ide o materskú spoločnosť

Čistý zisk Gazpromu v roku 2014 klesol o viac ako dve tretiny. Oznámila to ruská firma, ktorá zároveň dodala, že od partnerov v plánovanom projekte plynovodu Južný prúd prevzala podiely a firmy vyplatila.

Ruský koncern oznámil, že jeho čistý zisk za minulý rok podľa ruských účtovných štandardov klesol o 70 % na 189 miliárd rubľov (3,02 miliardy eur). Zisk podľa ruských účtovných štandardov sa týka len materskej spoločnosti, nie dcérskych firiem ako GazpromNeft či elektrárenského biznisu.

Rozhodli sa pre alternatívu

Spoločnosť zároveň dodala, že v plánovanom projekte Južný prúd prevzala od zahraničných partnerov podiely, pričom im vyplatila okolo 56 miliárd rubľov. Rusko projekt zrušilo koncom minulého roka a ako dôvod uviedlo prekážky, ktoré projektu kládla Európska únia.

Plynovod mal viesť ruský plyn po dne Čierneho mora do Bulharska a ďalej do krajín strednej a južnej Európy. Cieľom tohto projektu bolo obísť Ukrajinu, s ktorou sa Rusko už niekoľkokrát dostalo do sporu za ceny suroviny. Namiesto Južného prúdu sa Rusi rozhodli pre alternatívu, ktorou by mal byť plynovod vedúci cez Turecko. 

V súvislosti s ukončením projektu Južný prúd Gazprom uviedol, že odkúpil 20% podiel talianskej spoločnosti Eni za 22,42 miliardy rubľov, ďalej 15% podiel nemeckého Wintershallu za 16,85 miliardy a 15-% podiel francúzskej EDF za 16,82 miliardy rubľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok