Kanada schválila predĺženie bojovej misie v Sýrii na jeden rok

TASR
31.3.2015 07:03

Kanadský parlament schválil zámery tamojšej vlády na predĺženie šesťmesačnej bojovej misie proti radikálom zo skupiny Islamský štát v Sýrii na jeden rok.

Kanada schválila predĺženie bojovej misie v Sýrii na jeden rok
SITA/AP

Oponenti sa obávajú vojny

Kanadský parlament predĺžil bojovú misiu proti radikálom v Sýrii na jeden rok. Súčasťou tohto vojenského nasadenia sú aj nálety na pozície IS.

Zámer, ktorý v priebehu marca ohlásil kanadský premiér Stephen Harper, prešiel hlasovaním v pomere 142:129, pričom takýto výsledok sa vzhľadom na väčšinové zastúpenie konzervatívcov v parlamente očakával už dopredu. Oponenti však varujú, že tento krok by mohol Kanadu vtiahnuť do dlhej vojny.

Vzdušné útoky

Kanada sa tak stane po USA druhou krajinou NATO, ktorá bude v Sýrii uskutočňovať vzdušné útoky. Tie však vykonávajú aj krajiny Perzského zálivu ako Bahrajn, Saudská Arábia, Jordánsko a Spojené arabské emiráty. Kanadské vzdušné sily dosiaľ vykonávali nálety na ciele extrémistov iba v Iraku.

Misia kanadskej armády na Blízkom východe by sa mala skončiť koncom marca budúceho roka. Krajina má na severe Iraku zhruba 70 členov špeciálnych jednotiek, ktorí poskytujú vojenský výcvik tamojším kurdským bojovníkom z milícií péšmarga. Tieto ozbrojené oddiely pomáhajú zastaviť postup IS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok