Zrodila sa predbežná dohoda o ďalšom pláne nezávislosti Katalánska

TASR
31.3.2015 00:30

Prívrženci samostatnosti Katalánska sa v Barcelone dohodli na harmonograme tohto procesu. Viaceré menšie politické strany však dokument nepodpísali.

Zrodila sa predbežná dohoda o ďalšom pláne nezávislosti Katalánska
SITA/AP

Osemnásť mesiacov

Predbežnú dohodu podpísali predstavitelia Demokratickej konvergencie Katalánska predsedu katalánskej regionálnej vlády Artura Masa, tamojší ľavicoví republikáni z ERC a troch mimoparlamentných zoskupení, informovala agentúra DPA.

Dokument predpokladá, že separatisti by v prípade víťazstva v regionálnych voľbách 27. septembra v priebehu 18 mesiacov vyhlásili nezávislosť tejto španielskej provincie.

Súd neumožnil referendum

Bezprostredne po víťazstve vo voľbách, ktoré by mali mať charakter ľudového hlasovania, by strany usilujúce sa o odčlenenie od Španielska, začali s vypracovávaním katalánskej ústavy.

Viaceré menšie politické strany, ktoré doteraz podporovali separatistické snahy, však dokument nepodpísali. Katalánska vláda sa vlani v novembri pokúsila usporiadať referendum o nezávislosti, ktoré španielsky ústavný súd neumožnil.

Centrálna španielska vláda v Madride zdôraznila, že o odčlenení Katalánska, ktoré nedopustí, by museli rozhodnúť všetci občania španielskej monarchie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok