Matovič: Celú nahrávku s Procházkom zverejniť nemôžem

TA3 SITA TASR
31.3.2015 13:56

Predseda Siete Radoslav Procházka v TA3 vyzval prokuratúru, aby zverejnila celú nahrávku jeho rozhovoru s lídrom OĽaNO Igorom Matovičom. Matovič jeho výzvu odmietol s tým, že on ani prokuratúra ju zverejniť nesmú, to však na veci údajne nič nemení.

Až po ukončení vyšetrovania

Matovič výzvu lídra Siete odmietol v pondelok na brífingu. "Kým nebude ukončené vyšetrovanie, celú nahrávku zverejňovať nebudem," uviedol šéf OĽaNO. Matovič uviedol, že celú nahrávku o financovaní prezidentskej kampane zverejňovať nemôže a nemôže tak učiniť ani prokuratúra. "Radoslav Procházka ako ústavny právnik dobre vie, že prokuratúra nesmie zverejňovať dôkazy. Hrá tu divadielko na ľudí," uviedol Matovič. Ako dodal, obsah celej nahrávky nemení celkové vyznenie jej zverejnenej časti.

Ani Úrad špeciálnej prokuratúry nahrávku nezverejní. „Zverejnenie dôkazných prostriedkov, v tomto prípade nahrávky, zadováženej v prebiehajúcom prípravnom konaní, nemá oporu v zákone. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie sa nebudeme k veci podrobnejšie vyjadrovať,“ uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Kľúčový fakt v nezverejnenej časti?

„Ak máme za tým urobiť bodku, nebude sa to dať urobiť bez toho, aby si ľudia sami urobili úsudok. Ja z toho nemám obavu,“ povedal Procházka v nedeľu v Téme dňa. Pripomenul, že v doteraz nezverejnenej časti nahrávky na otázku, či bude po prezidentských voľbách niekomu niečo dlžný, jednoznačne odpovedal, že nie.

„Pre mňa by nemala zmysel účasť na verejnej službe, ak by som mal byť niekomu niečo dlžný,“ zdôraznil líder Siete. Na margo samotného rozhovoru dodal: „Urobil som chybu, že som ten rozhovor viedol. Mrzí ma to.“ Súhlas na zverejnenie celej nahrávky však platí podľa Procházku „komukoľvek“. „Záleží mi na tom, aby sme sa zvyšný rok mohli sústrediť na robotu pre ľudí, na prípravu plánu, ktorý už dnes má jasné kontúry,“ dodal Procházka. Kauza nahrávky by podľa neho nemala ovplyvniť schopnosť jej aktérov spolupracovať v budúcnosti. „Nie sme pretekári v negatívnych emóciách,“ uzavrel.

Matovičovi vraj video ukradli

Matovič v júni minulého roka, tri mesiace po prezidentských voľbách, informoval verejnosť, že Procházka ako prezidentský kandidát chcel vo februári 2013 umiestniť časť inzercie v jeho novinách bez dokladov. Procházku Matovič vyzval absolvovať test na detektore lži.

Hoci Matovič najprv tvrdil, že o rozhovore s Procházkom nemá žiaden dôkaz, neskôr priznal, že si celý rozhovor nahral a časť rozhovoru nakoniec unikla do médií. Aj keď záznam okrem častí rozhovoru s Procházkom obsahoval aj komentáre Igora Matoviča, Matovič vravel, že video mu ukradli.

Pozrite si celý brífing s Igorom Matovičom

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok