Pred sídlom NSA zastrelili útočníka v ženských šatách

TA3 ČTK TASR
30.3.2015 22:56

Dvaja muži, ktorí sa v ženskom oblečení pokúsili preniknúť do areálu Národnej agentúry pre bezpečnosť, boli zrejme transvestiti. Obaja boli údajne pod vplyvom omamných látok. Polícia spustila streľbu. Jeden muž zahynul, ďalší utrpel vážne zranenia.

Dve zničené autá

Zdroje z prostredia polície a justície potvrdili, že stráž objektu zneškodnila mužov, ktorí sa pokúsili preraziť autom bezpečnostnú bránu do sídla NSA, ležiaceho na základni Fort Meade v americkom štáte Maryland.

Na záberoch z vrtuľníka odvysielaných televíziou NBC4 bolo vidno dve značne poškodené vozidlá, z toho jedno policajné, ktoré stáli neďaleko bezpečnostnej brány. Na mieste incidentu sa tiež zhromaždili záchranári, ktorí nakladali do sanitky zraneného muža.

Agentúre Reuters sa nepodarilo získať stanovisko hovorkyne NSA. Hovorcovia Fort Meade a okresnej polície odkázali novinárov na NSA.

Prezlečení za ženy

Vyšetrovatelia nepredpokladajú, že išlo o teroristický čin a preverujú možnú súvislosť s drogami. Obaja muži boli dokonca počas incidentu prezlečení za ženy, pričom nie je vylúčené, že išlo o transrodové osoby, uviedol vysoký predstaviteľ obrany USA, ktorý chcel zostať v anonymite.

Podľa informácií televízie NBC, ktorá sa odvolala na nemenované zdroje, dvaja muži šoférovali kradnuté auto, pričom v ich vozidle našli po streľbe zbraň a drogy.

NSA preslávil Snowden

V sídle NSA vo Fort Meade v americkom štáte Maryland, asi 32 kilometrov severovýchodne od Washingtonu, pracuje podľa BBC približne 40.000 zamestnancov. Začiatkom marca zatkli príslušníci FBI muža, ktorý strieľal na sídlo NSA z diaľnice prechádzajúcej neďaleko budovy.

NSA je tajná spravodajská agentúra poverená zberom a analýzou elektronických dát. Agentúru negatívne zviditeľnila kauza okolo Edwarda Snowdena, ktorý na jar roku 2013 zverejnil tisícky tajných dokumentov týkajúce sledovacích programov NSA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok