Ťažko chorý ultranacionalista Šešelj sa musí vrátiť do cely v Haagu

TASR
30.3.2015 13:51

Odvolací súd Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu oznámil, že srbský krajne pravicový líder Vojislav Šešelj porušil podmienky svojho dočasného prepustenia z väzby a musí sa vrátiť do súdnej cely v holandskom Haagu.

Ťažko chorý ultranacionalista Šešelj sa musí vrátiť do cely v Haagu
SITA

Prepustili ho pre chorobu

Šešelj je obvinený z vojnových zločinov - konkrétne aj z verbovania neslávne známych polovojenských síl počas balkánskych vojen začiatkom 90. rokov minulého storočia.

Srbského radikála prepustili z väzby vlani v novembri, aby mohol absolvovať liečbu v Srbsku, ale pod podmienkou, že nebude ovplyvňovať obete ani svedkov a že sa v prípade predvolania vráti na súd. Srbskí lekári oznámili, že Šešelj trpí na rakovinu hrubého čreva a rozšírila sa mu aj na pečeň.

Dôvodom má byť výrok

Šešelj však po návrate do srbskej metropoly Belehrad na tlačovej konferencii vyhlásil, že dobrovoľne sa na súd OSN zriadený v Haagu nevráti. Prokuratúra tvrdí, že týmto vyhlásením porušil podmienky dočasného prepustenia, a odvolací súd nimi vyjadril súhlas v písomnom rozhodnutí.

Šešelj sa sám dobrovoľne odovzdal tribunálu v Haagu v roku 2003 a čaká na verdikty vo svojom súdnom procese. Prokuratúra preňho žiada za vojnové zločiny 28 rokov väzenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok