Izraelského expremiéra Olmerta uznali vinným z korupcie

TA3 TASR
30.3.2015 09:30

Bývalého izraelského premiéra Ehuda Olmerta uznal súd v Jeruzaleme v obnovenom procese za vinného z korupcie a zo zneužitia dôvery.

Prvý verdikt bol oslobodzujúci

Jeruzalemský súd Olmerta v roku 2012 zbavil obvinenia z prijatia úplatku od jeho amerického podporovateľa Morrisa Talanského. Tento verdikt súdu bol vnímaný ako Olmertovo veľké víťazstvo.

Vlani však Olmertova dlhoročná spolupracovníčka vypovedala, že jej bývalý šéf "vedel všetko" o korupcii vo svojom úrade. Počas výpovede Šuly Zakenovej prehrali aj zvukové záznamy jej rozhovorov s Olmertom, v ktorých podrobne opisuje peňažné transakcie a prosí ju, aby sa nepostavila proti nemu.

Pre obvinenia prišiel o premiérske kreslo

Sudcovská porota sa uzniesla, že Olmert takto získané peniaze nepriznal a využil ich pre seba. Zakenovú aj Olmerta vlani odsúdili v separátnom prípade úplatkárstva.

Olmerta uznali vinným z prijímania úplatkov za podporu kontroverzného stavebného projektu v Jeruzaleme v čase, keď bol ešte starostom mesta a ministrom obchodu, a odsúdili na šesť rokov väzenia ako vôbec prvého izraelského premiéra. Olmert bol v roku 2009 donútený odstúpiť z úradu premiéra. Stalo sa tak v čase, keď bolo proti nemu vznesených viacero obvinení z korupcie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok