Nová generácia dronov sa inšpirovala krídlami vtákov

SITA Twitter Youtube
30.3.2015 08:56

Vedci zo Stanfordovej univerzity v Spojených štátoch amerických skonštruovali drony s pohyblivými krídlami, vďaka ktorým dokážu lietajúce roboty lepšie manévrovať a po nárazoch nadobudnú pôvodný tvar.

Nová generácia dronov sa inšpirovala krídlami vtákov
BBC

Odolnosť voči nárazom

Pri zhotovovaní krídiel vychádzali z anatómie vtákov a netopierov. Dôležité je, že ak drony narazia na prekážku, môžu stiahnuť krídla bližšie k sebe.

Krídla s plastovou membránou pripojili k telu robota pomocou kĺbu z 3D tlačiarne. Skladajú a roztvárajú sa samy, teda neovláda ich žiadna iná časť dronu. Výsledky svojej práce publikovali vedci v magazíne Bioinspiration & Biomimetics.

Vhodné aj pre väčšie stroje

Vedúci projektu David Lentink sa vyjadril, že je prekvapený, ako dobre celá konštrukcia funguje. "Udreli sme do krídla palicou, aby sme vedeli, ako sa vyrovná so silným nárazom. Môžeme použiť akúkoľvek palicu, napríklad bejzbalovú pálku, udrieť ňou do krídla robota, a aj napriek tomu bude v pohode," vysvetlil. "Keď sa krídlo zloží, začne naň pôsobiť odstredivá sila a automaticky sa roztvorí," opísal Lentink.

Vedci veria, že ich vynález sa bude dať využiť aj pri väčších strojoch. Konštrukcia, ktorú testovali, má totiž iba niekoľko desiatok centimetrov. Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.com.

Prototyp krídla v akcii

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok